WSJ: Putinin lähipiiri salailee häneltä huonoja uutisia – MTV seurasi sotaa 23.12

Ukrainan ja Venäjän suuri yhteenotto keskellä talvea on mahdollinen sanoo puolustusvoimien entinen komentaja 2:25
Katso video: Ukrainan ja Venäjän suuri yhteenotto keskellä talvea on mahdollinen, sanoo puolustusvoimien entinen komentaja

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 23. joulukuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Yhdysvallat päätti 45 miljardin dollarin tuesta Ukrainaan

  • Suomelta viisi miljoonaa vihreään jälleenrakentamiseen Ukrainassa

  • Volodymyr Zelenskyi vieraili Washingtonissa

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. LÖYDÄT UUSIMMAN SEURANNAN MTV UUTISTEN KOTISIVULTA.

22.19: Venäjä purkaa Mariupolin teatterin raunioita peittääkseen siviilien murhaamisen, sanovat Ukrainan viranomaiset 

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet surullisenkuuluisan Mariupolin teatterin raunioiden purkamisen, kertoivat Ukrainan viranomaiset perjantaina BBC:n mukaan.

Teatteriin oli hakeutunut suojaan noin 1 200 ihmistä maaliskuussa, kun Venäjä pommitti teatteria ja surmasi eri arvioiden mukaan 300–600 ihmistä.

Maanpaossa elävän Mariupolin kaupunginjohtajan avustaja Petro Andrjushtshenko syytti miehittäjiä yrityksistä peitellä satojen siviilien murhaaminen tuhoamalla rauniot.

Andrjushtshenkon mukaan venäläiset aikovat jättää teatterin julkisivun ennalleen ja tuhota muut osat rakennuksesta rakentaakseen paikalle uuden teatterin "mariupolilaisten luiden päälle".

Videokuvissa on näytetty, kuinka puskutraktorit kaatoivat osan rakennuksen takaosasta. Marraskuussa otetuissa satelliittikuvissa näkyy, kuinka teatterin raunioiden ympärille pystytettiin suoja ennen purkamistöiden aloittamista.

Aiemmin tässä kuussa uutistoimisto AP arvioi satelliittikuvien avulla, että Mariupolin hautausmaalle oli kaivettu 10 300 uutta hautaa.

Sydäntäraastava dokumentti näyttää Mariupolin viimeiset päivät paikallisten silmin: “Tuo on isän verta” 3:18
Sydäntäraastava dokumentti näyttää Mariupolin viimeiset päivät paikallisten silmin: “Tuo on isän verta”

BBC puolestaan kertoi marraskuussa, että silminnäkijät ovat viime kuukausien aikana nähneet Venäjän viranomaisten vievän pois ruumiita Mariupolissa tuhoutuneiden rakennusten raunioista haudattaviksi.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa teatteri oli Mariupolin kaupunkielämän keskus. Venäjä valtasi Mariupolin kuukausia jatkuneen piirityksen päätteeksi toukokuussa, kun sadat ukrainalaistaistelijat lopulta antautuivat Azovstalin terästehtaalla.

Ukrainan viranomaiset uskovat, että taisteluissa Mariupolista menetti henkensä 25 000 ihmistä.

21.45: WSJ: Putinin lähipiiri salailee häneltä huonoja uutisia

Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole täysin perillä sodan etenemisestä, sillä hänen lähipiirinsä ja turvallisuusjoukot eivät halua ”ärsyttää presidenttiä” huonoilla uutisilla.

WSJ:n mukaan tieto perustuu kuukausia kestäneeseen tiedonkeruuseen entisiltä ja nykyisiltä virkamiehiltä ja tiedustelupalvelun työntekijöiltä Venäjällä ja lännessä. Lehden mukaan sillä on myös lähteitä "lähellä Kremliä".

– Nämä yhdessä muodostavat kuvan maailmasta eristäytyneestä johtajasta, joka on kykenemätön tai haluton uskomaan, että Ukraina pystyy onnistuneesti puolustautumaan, lehti kirjoittaa.

– Presidentillä näyttää olevan hyvin rajallinen kuva asioiden todellisesta tilasta.

WSJ:n mukaan Putin saa joka aamu raportin rintaman tapahtumista, mutta siinä painotetaan vahvasti Venäjän onnistumisia. Tappioita taas pehmitellään.

Raportti on myös välillä useita päiviä vanha, sillä sen täytyy ensin käydä turvallisuuspalvelu FSB:n sekä turvallisuusneuvoston ja sen johtajan Nikolai Patrusevin silmien läpi.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov tyrmää WSJ:lle väitteet vääristyneestä tiedonkulusta.

WSJ:n lähteiden mukaan Putin yhä pitää kiinni omasta uskomuksestaan, ettei Ukrainan kansaa ole olemassa, ja on valmis jatkamaan sotaa omien kansalaistensa ja maan talouden kustannuksella.

21.19: Ex-komentaja: Talvitaistelut Ukrainassa mahdollisia

Ukraina ja Venäjä saattavat ottaa yhteen talvitaisteluissa ennen kevään rospuuttoaikaa, arvioi puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg MTV uutisten haastattelussa.

– Kumpikin osapuoli varmasti käytössä olevillaan ja Hersonin taisteluista vapautuneilla joukoilla suunnittelee operaatioita tavalla tai toisella.

Katso Lindbergin haastattelu sodan tilanteesta videolta:

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Nykyaikaisessa sodankäynnissä ei armoa anneta 6:46

20.15: Zelenskyi palasi Ukrainaan, kutsui Yhdysvaltain-vierailuaan "virstanpylvääksi" 

Yhdysvalloissa vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi Yhdysvaltain-matkaansa perjantaina palattuaan takaisin Ukrainaan.

Hän esiintyi ensimmäistä kertaa paluunsa jälkeen julkisuudessa suurlähettiläiden tapaamisessa Kiovassa.

–  Tämä vierailu (Washingtonissa) oli hyvin tärkeä virstanpylväs ja rimanylitys. Minulla ei ole mahdollisuuksia tehdä ulkomaanvierailuja yksinkertaisesti siksi, ettei minulla ole aikaa, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

Zelenskyi sanoi myös, että jos Ukrainaa tukevat maat ovat valmiita ottamaan ohjakset toteuttaakseen Ukrainan rauhansuunnitelman, hän olisi henkilökohtaisesti valmis rauhanneuvotteluihin.

Paluumatkallaan Zelenskyi pysähtyi Puolassa, jossa hän tapasi presidentti Andrzej Dudan.

Kyseessä oli Zelenskyin ensimmäinen vierailu ulkomailla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa.

17.30: Paikallispoliitikko vaatii Putinia rikossyytteeseen

Pietarilainen paikallisvaltuutettu Nikita Juferev kertoi Twitterissä pyytäneensä Venäjän valtakunnansyyttäjää aloittamaan rikostutkinnan presidentin sanavalinnoista tämän puhuessa Moskovassa toimittajille torstaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti Ukrainan tilanteesta julkisuudessa ensimmäistä kertaa sanaa "sota", vaikka hänen itse allekirjoittamansa laki tekeekin siitä laitonta.

Juferev kertoo Reutersille, että haluaa kiinnittää huomiota ristiriitaiseen ja epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen, jossa presidentti rikkoo itse toimeenpanneita lakejaan. Lue lisää tästä artikkelista.

13.30: Zelenskyi kertoi palanneensa Kiovaan

Yhdysvalloissa vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on palannut takaisin Ukrainaan. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Guardian. Zelenskyi kertoi palanneensa Kiovaan Telegramissa julkaisemallaan videolla.

Zelenskyi vieraili Washingtonissa tällä viikolla. Paluumatkallaan Yhdysvalloista Zelenskyi pysähtyi Puolassa tapaamassa presidentti Andrzej Dudan.

Kyseessä oli Zelenskyin ensimmäinen vierailu ulkomailla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa. 

13.26: Venäjän Washingtonin-suurlähettiläs: USA:n ja Venäjän yhteentörmäyksen riski on suuri

Venäjän Washingtonin-suurlähettilään Anatoly Antonovin mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän yhteentörmäyksen riski on suuri. Tapauksesta raportoi Reutersin mukaan Venäjän valtion uutistoimisto TASS.

Antonovin mukaan on vaikea sanoa, milloin neuvottelut strategisesta vuoropuhelusta voivat jatkua. Hänen mukaansa keskustelut vankien vaihdosta ovat kuitenkin olleet tehokkaita ja jatkuvat.

12.43: Venäjä suunnittelee tuntuvaa leikkausta öljyn tuotantoon

Venäjä saattaa vähentää raakaöljyn tuotantoa jopa seitsemällä prosentilla ensi vuonna, vastauksena länsimaiden määräämälle hintakatolle. Varapääministeri Aleksandr Novakin mukaan vähennys voisi olla 500 000–700 000 tynnyriä päivässä, eli 5–7 prosenttia.

Energiapolitiikasta vastaava Novak toisti, ettei Venäjä aio toimittaa öljyä maille jotka noudattavat hintakattoa. Joulukuun alussa voimaan tulleesta katosta sopivat EU-maat, G7-ryhmä sekä Australia. 

12.01: Suomelta viisi miljoonaa vihreään jälleenrakentamiseen Ukrainassa

Venäjän toistuvat iskut ovat vahingoittaneet Ukrainan energiainfrastruktuuria ja tuhonneet siitä huomattavan osan. Suomen ulkoministeriö kertoi perjantaina Suomen tukevan Ukrainan energiasektorin tarpeita ja vihreää jälleenrakentamista uuden elvytysohjelman kautta yhteensä viidellä miljoonalla eurolla.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan elvytysohjelmalla edesautetaan energiatehokkaiden ratkaisujen käyttöönottoa. Rahoituksella korjataan, kunnostetaan ja jälleenrakennetaan kouluja ja päiväkoteja sekä asumis- ja terveyspalveluja ja muuta kriittistä infrastruktuuria.

Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö Nefcon hallinnoima elvytysohjelma lanseerattiin viime kesänä. Elvytysohjelma tarjoaa Ukrainan kunnille rahoitusta ja teknistä tukea hankkeisiin, jotka tukevat maan palautumista sodasta ja humanitaarisesta kriisistä kohti pitkäkestoisempaa vihreää siirtymää.

9.54: Brittitiedustelu: On epäselvää, kuinka Venäjä onnistuu laajentamaan asevoimiaan nykytilanteessa

Britannian sotilastiedustelun arvion mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun keskiviikkoinen ilmoitus Venäjän asevoimien kokonaisvahvuuden kasvattamisesta on yksi ensimmäisistä viitteistä siitä, kuinka Venäjä aikoo pitkällä aikavälillä vastata Ukrainassa aloittamansa sodan mukanaan tuomiin strategisiin haasteisiin.

Brittitiedustelun mukaan on kuitenkin epäselvää milloin ja miten Venäjä onnistuu laajentamaan asevoimiaan, sillä maan armeija on ennennäkemättömän paineen alla Ukrainassa.

9.06: Putin kutsui tilannetta Ukrainassa ensimmäistä kertaa sodaksi 

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tiettävästi ensimmäistä kertaa julkisesti kutsunut Ukrainassa käytäviä taisteluita sodaksi, kertoo uutiskanava CNN. Tähän mennessä Venäjän johto on aina viitannut sotaan Ukrainassa sotilaallisena erikoisoperaationa.

Moskovassa toimittajille puhunut Putin sanoi, ettei Venäjän tavoitteena ole eskaloida konfliktia entisestään, vaan päinvastoin lopettaa sota. Putinin mukaan tätä tavoitetta kohti Venäjä on tähänkin mennessä pyrkinyt.

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan kymmenen kuukautta sitten.

5.50: Pohjois-Korea kiistää tehneensä asetoimituksia Venäjälle

Pohjois-Korea kiistää tehneensä minkäänlaisia asetoimituksia Venäjälle, sanoo Pohjois-Korean ulkoministeriö.

Yhdysvallat syytti torstaina Pohjois-Koreaa aseiden toimittamisesta venäläiselle Wagner-palkkasotilasryhmälle. Pohjois-Korean valtionmedia KCNA:n julkaisemassa tiedotteessa maan ulkoministeriö sanoo, että epärehelliset toimijat ovat keksineet nämä väitteet erinäisiä tarkoitusperiä varten.

Britannian ulkoministeri sanoi maansa yhtyvän yhdysvaltalaisarvioihin siitä, että Pohjois-Korea on myynyt aseita ryhmälle YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien vastaisesti.

Torstai 22.12.:

23.42: Venäjän odotetaan valmistautuvan isoon ohjushyökkäykseen, kertoo ukrainalaislehti

Venäjän uskotaan valmistautuva ison luokan ohjushyökkäykseen Ukrainassa torstain tai perjantain aikana, kertoo Ukrainan Pravda -lehti lähteenään Ukrainan sotilastiedustelulta saadut tiedot.

Venäjän odotetaan laukaisevan vähintään 67 risteilyohjusta.

Saamiensa tietojen mukaan Pravda kertoo, että laivojen ja lentokoneiden liikennöintialue Sevastopolin satamassa miehitetyllä Krimillä on rajoitettu 23.–27. joulukuuta ohjuslaukaisujen takia.

Lue myös:

    Uusimmat