Mainos

Ukrainalaiset äänestivät presidentin valtaoikeuksista

Ukrainalaiset kokoontuivat tänään vaaliuurnille päättämään, pitäisikö maan presidentin Leonid Kutshman valtaoikeuksia kasvattaa.

Ukrainan lippu

Kutshman mukaan laajemmat valtaoikeudet ovat tarpeen, jotta talousuudistuksia ja korruption vastaista taistelua voidaan jatkaa. Useat ennen kansanäänestystä tehdyt mielipidemittaukset ovat ennustaneet kansalaisten hyväksyvän valtaoikeuksien laajennuksen.

Äänestysvilkkaus oli tänään yllättävän korkea. Jo puolenpäivän aikaan 54 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä. Mikäli uudistukset hyväksytään, Kutshma saa muun muassa entistä laajemmat oikeudet hajottaa parlamentin, joka muuttuu kaksikamariseksi.

Myös edustajien lukumäärää vähennetään. Vaalihuoneistot sulkeutuivat tänään kello 20 paikallista aikaa. Ensimmäisiä tuloksia uskotaan saatavan aikaisin huomenna.

Oppositio arvostelee

Ukrainan vasemmisto-oppositio on arvostellut voimakkaasti kansanäänestystä ja kehottanut kansalaisia boikotoimaan sitä. Periaatteessa kansanäänestys on vain neuvoa-antava. Kutshma uhkasi kuitenkin tänään ottaa asiat omiin käsiinsä, jos parlamentin jäsenet eivät taivu kansanäänestyksen tulokseen.

-Presidentin tehtävänä on toteuttaa kansan tahto, jos parlamentti ei sitä tee, Kutshma sanoi käydessään äänestämässä tänään. Presidentti Kutshma ennakoi kuitenkin, että perustuslakimuutoksista päästään keskustelemaan parlamentissa syksyllä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.