Ukrainaa varoitetaan jo käynnissä olevasta kyberhyökkäyksestä – USA:n ja Britannian mukaan Venäjä saattaa toteuttaa laajan iskun

Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhkaillut länsimaita kostotoimilla, jos länsi ei muuta suhtautumistaan Ukrainan konfliktiin – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi tilannetta 0:57
Katso myös video: Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhkaillut länsimaita kostotoimilla, jos länsi ei muuta suhtautumistaan Ukrainan konfliktiin – ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi tilannetta

Ukrainaa kehotetaan varautumaan siihen, että Venäjä saattaisi iskeä maahan kyberhyökkäyksellä.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat lähettäneet kybersodan asiantuntijoita Ukrainaan auttaakseen maata valmistautumaan mahdolliseen kybersotaan Venäjän kanssa, paljastaa sanomalehti The New York Times. Venäjä on aiemmin iskenyt Ukrainan sähköverkkoon Krimin valtauksen seurauksena vuosina 2015 ja 2016.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on siirtänyt viime aikoina noin 175 000 sotilasta Ukrainan rajojen läheisyyteen. Lisäksi Venäjän pelätään iskevän kyberhyökkäyksillä maan sähköverkkoon, pankkijärjestelmään sekä muihin yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiin kohteisiin.

Yhdysvaltalaisten tiedusteluarvioiden mukaan Venäjän tarkoituksena on saada Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky näyttämään kyvyttömältä ja heikolta. Kyseessä voi olla myös tekosyyn rakentaminen, jonka turvin Venäjä voisi hyökätä Ukrainaan.

Tiedusteluarvioiden mukaan Venäjän kyberhyökkäysten sarja ei ole koskaan lakannut. Haitallinen toiminta verkossa on lisääntynyt samalla, kun yleisön huomio on keskittynyt rajojen ympärille kerääntyviin venäläisjoukkoihin.

– Kyseessä on laaja kampanja, joka kohdistuu useisiin Ukrainan hallituksen virastoihin, kuten sisäisiin asioihin, kansalliseen poliisin ja niiden sähköisiin järjestelmiin, sanoi Venäjän kyberaktiviteetteja tutkiva Dmitri Alperovitch.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ei ole varmaa. Anonyymisti The New York Timesille puhuneet viranomaiset paljastivat, että keskusteluissa on noussut esille laajan kyberhyökkäyksen mahdollisuus.

Viranomaisten keskusteluissa on lähteiden mukaan puitu sitä, auttaisiko Ukrainan infrastruktuurin rapauttaminen kyberiskuilla Putinia saavuttamaan tavoitteensa maan hallituksen vaihtamisesta Venäjä-mieliseen nukkehallitsijaan.

Lue myös:

    Uusimmat