MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kertoo, mistä USA:n povaamassa Venäjän valeiskussa olisi kyse

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä valmistelee operaatiota, jolla se pyrkii oikeuttamaan hyökkäyksen Ukrainaan – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä valeoperaatiosta tiedetään 2:25
Mari Karppinen kertoo, mitä Venäjä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan suunnittelee Ukrainassa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon on vahvistanut, että USA:n tiedusteluviranomaisten mukaan Ukrainassa oli valmistelussa jonkinlainen Venäjän valeoperaatio.

Pentagonin mukaan mahdollisen operaation avulla Venäjän tarkoitus olisi käynnistää jopa aseellinen konflikti Ukrainassa, jos diplomaattiset pyrkimykset eivät tuota toivottua tulosta.

Kirjeenvaihtaja: Iskulla perusteltaisiin omaa hyökkäystä

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että tiedustelulähteiden mukaan joukkoja oltaisiin jo kouluttamassa operaation varalle.

– Eli siellä joukkoja jo koulutetaan tekemään mahdollisesti jonkinlainen valehyökkäys venäläisiä joukkoja vastaan tai sitten venäläistä väestöä vastaan Ukrainassa, mikä ikään kuin oikeuttaisi Venäjän vastahyökkäyksen Ukrainaan, hän kuvailee tiedustelulähteiden kertomaa.

Yhdysvaltojen mukaan hyökkäyksen realisoitumisessa puhutaan lähiviikoista.

Valkoisen talon mukaan Venäjä on "luomassa perustaa saadakseen mahdollisuuden tekaista veruke hyökkäykselle" syyttämällä Ukrainaa.

–  Meillä on tietoja, jotka viittaavat siihen, että Venäjä on sijoittanut ryhmän toimijoita, joiden tarkoituksena on toteuttaa lavastettu hyökkäys Itä-Ukrainassa, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

Psaki sanoi myös, että Venäjä on lisännyt disinformaatiokampanjaa sosiaalisessa mediassa. Tällaisia ovat muun muassa viestit, joissa syytetään Ukrainaa ihmisoikeusloukkauksista ja länttä jännitteiden lietsomisesta.

Luvassa propagandasyytösten aalto?

Venäjä on kerännyt lähelle Ukrainan vastaista rajaa panssarivaunuja, tykistöä ja kymmeniätuhansia sotilaita. Venäjä on myös vaatinut, ettei Ukraina koskaan liity sotilasliitto Natoon.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kahden puhelinkeskustelun aikana varoittanut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ankarista taloudellisista seuraamuksista, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Kreml on tiukasti kiistänyt minkäänlaiset suunnitelmat valeiskusta kuvaillen niitä perättömiksi.

– Tästä varmasti alkaa erilaisten propagandasyytöksien uusi aalto, Karppinen ennakoi.

Lue myös:

    Uusimmat