Ukraina: Venäjän vastarinta on "epätoivoista ja voimakasta"

Ukrainan käynnissä oleva vastahyökkäys on todennäköisesti vasta alkuvaiheessa, eikä päähyökkäys ole näin ollen alkanut, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Puolustavat venäläisjoukot tekevät Itä-Ukrainan Bahmutin alueella "epätoivoista vastarintaa", väittää Ukrainan maavoimien komentaja Oleksander Syrskyi viestipalvelu Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Jatkamme hyökkäämistä eri suunnissa, valtaamme merkittäviä mäkiä ja metsäkaistaleita. Pyrimme vaiheittain ajamaan vihollisen pois Bahmutin ympäristöstä, Syrskyi sanoi Reutersin mukaan.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyarin puolestaan kuvailee venäläisjoukkojen vastarintaa ”voimakkaaksi”.

Malyar kuitenkin väitti ukrainalaisjoukkojen etenevän "vaiheittain, mutta varmasti" maan eteläosassa. Venäjän puolustusministeriö puolestaan väittää Ukrainan kärsivän raskaita tappioita Etelä-Ukrainassa.

Syrskyi väittää, että Venäjä on tuomassa parhaat divisioonansa Bahmutin suunnalle. Ukrainan tiedetään hyökkäävän myös Etelä-Ukrainassa Zaporizhzhjan ja Donetskin alueilla.

Ukrainan ja Venäjän väitteitä ei ole vahvistettu.

Sotilasprofessori kertoo karttojen avulla, mitä Ukraina tekee seuraavaksi 3:11
Sotilasprofessori kertoo karttojen avulla, mitä Ukraina tekee seuraavaksi.

ISW:n Venäjän strategia on "pätevä"

Ukraina ei ole julkisten tietojen mukaan pystynyt läpimurtoon. Huomioitavaa kuitenkin on, että esimerkiksi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) ja amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War katsovat Ukrainan vastahyökkäyksen pääiskun olevan vasta tulossa.

Venäjä-mielisten sotakommentaattorien mukaan venäläisjoukkojen puolustustaistelua ovat auttaneet toimiva puolustusjärjestely ja maan Ukrainaa paremmaksi väitetty kyky käydä elektronista sodankäyntiä eli esimerkiksi häiritä radioyhteyksiä.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kommentoi Venäjä-mielisten sotakommentaattorien väitteitä kirjoittamalla, että Venäjän puolustusstrategia on periaatteellisella tasolla "pätevä".

– Ensimmäiset yksiköt torjuvat tai hidastavat hyökkäävien joukkojen etenemistä ennen kuin toinen aalto vastahyökkää mahdollisia läpimurtoja vastaan, ISW kirjoittaa.

Venäjä on rakentanut puolustuslinjoja Etelä-Ukrainaan ajan kanssa. Syvyyteen rakennetut linjat sisältävät useita kerroksia. Ukraina ei sota-asiantuntijoiden arvioiden mukaan vielä taistele Venäjän pääpuolustusasemista.

Tiedossa ei ole, kuinka vahvoilla joukoilla Venäjä on laajat puolustusasemansa pystynyt miehittämään.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Tuhoutunutta, vaurioitunutta ja hylättyä Ukrainan panssarikalustoa Zaporizhzhjan alueella. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa Venäjän puolustusministeriön julkaiseman videon aitouden. Video on julkaistu 9. kesäkuuta.

ISW:n mukaan Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak lausui torstaina, että ukrainalaisjoukot eivät ole vielä käynnistäneet vastahyökkäystä "sellaisenaan", mutta myönsi, että ukrainalaisjoukoilla on käynnissä vastahyökkäystoimia.

Panssariprikaatin ex-komentaja Toveri (kok.) arvioi Ukrainan hyökkäyksen pääsuunnan selviävän 1–2 viikon aikana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on väittänyt vastahyökkäyksen olevan käynnissä. Myös virallinen Venäjä on väittänyt Ukrainan ”laajojen” hyökkäysoperaatioiden alkaneen.

Venäjän julkaisemassa vahvistamattomassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu 0:40
Venäjän puolustusministeriön julkaisemassa videossa näkyy lähikuvissa taistelukentälle jäänyt Leopard 2 -panssarivaunu. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat