Ukraina tyrmää Venäjän väitteet tärkeän ilmatorjuntajärjestelmän tuhoamisesta: "Älkää murehtiko Patriotin kohtaloa"

Ukraina on kiistänyt venäläisten eiliset väitteet, joiden mukaan Venäjä olisi tuhonnut hypersoonisella ohjuksella Kiovassa olleen Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän.

Myöhemmin tiistaina myös Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat Patriotin kärsineen vaurioita, mutta sanoivat ettei järjestelmä olisi tuhoutunut.

– Haluan sanoa teille tämän: Älkää murehtiko Patriotin kohtaloa, Ukrainan ilmavoimien edustaja Yuriy Ihnat sanoi maan televisiossa.

Ihnatin mukaan Venäjän väitteet ovat propagandaa. Ilmavoimien tiedottaja myös irvaili Venäjän Kinzhal-ohjukselle väittäen, että Patriotin tuhoaminen moisella laitteella olisi mahdotonta.

Patriot-järjestelmä on yksi länsimaiden Ukrainalle lahjoittamista moderneista ilmatorjuntajärjestelmistä. Sitä voidaan käyttää muun muassa lentokoneita, risteilyohjuksia ja ballistisia ohjuksia vastaan.

Järjestelmässä on tyypillisesti useita eri osia, kuten tutka, tukitoimintoja sekä itse ohjusten laukaisin.

Täytyykö järjestelmä viedä muualle korjattavaksi?

Ukraina kertoi ampuneensa tiistaina alas peräti kuusi Venäläistä hypersoonista Kinzhal-ohjusta. Venäjän presidentti Vladimir Putin on käyttänyt kyseistä ohjusta rehennelläkseen maan sotilaallisilla kyvyillä.

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat arvioi parhaillaan Patriotin vaurioiden laajuutta. Vaurioiden laajuudesta riippuu, pystyvätkö ukrainalaiset korjaamaan järjestelmän paikan päällä, vai täytyykö se vetää pois käytöstä.

Julkisten tietojen mukaan Ukrainalla on tällä hetkellä käytössään kaksi Patriot-järjestelmää. Toisen maa on saanut Yhdysvalloilta ja toisen ovat lahjoittaneet yhdessä Saksa ja Alankomaat.

Yhdenkin Patriotin poistuminen käytöstä voi vaikeuttaa Ukrainan kykyyn puolustaa Kiovaa Venäjän ohjusiskujen jälleen kiihtyessä.

Lähteet: Reuters, CNN.

Venäläisten sotavankeudesta selvinnyt perheenisä: "Meille tšetšeeneille Ukrainan sota on kuin déjà-vu" 8:41
Venäläisten sotavankeudesta selvinnyt perheenisä: "Meille tšetšeeneille Ukrainan sota on kuin déjà-vu"

Lue myös:

    Uusimmat