Ukraina saattaa saada USA:lta häirintäresistentillä gps-navigaattorilla varustetun täsmäpommin – "Kykenee yhden metrin osumatarkkuuteen"

0:36
Katso myös: Ukrainan tehokas isku panssarivaunuun sai Venäjän miehistön pakenemaan

Yhdysvallat harkitsee Boeingin ja Saabin yhdessä kehittämän GLSDB-täsmäpommin (Ground-Launched Small Diameter Bomb) lähettämistä Ukrainaan. Se mahdollistaisi iskut jopa 150 kilometriä Venäjän selustaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Mahdollista olisi, että GLSDB-pommeja toimitettaisiin Ukrainaan jo ensi keväänä, jos Yhdysvallat niin päättää.

Asetoimitus antaisi Ukrainalle pitkän kantaman iskukyvyn

GLSDB yhdistää yhdysvaltalaisen GBU-39-pommin niin ikään amerikkalaiseen M26-rakettimoottoriin. Tuloksena on verraten edullinen (yksi GBU-39 maksaa noin 40 000 dollaria) ase, jonka 150 kilometrin kantama mahdollistaisi Ukrainan tekemät iskut pitkälle Venäjän selustaan.

Aiemmin Yhdysvallat on torjunut Ukrainan pyynnöt saada kantamaltaan noin 300 km:n ATACMS-ohjusjärjestelmiä.

GLSDB on varustettu häirintäresistentillä gps-navigaattorilla sekä inertiasuunnistusjärjestelmällä, ja Saabin mukaan se kykenee yhden metrin osumatarkkuuteen.

Aseen kokonaispaino on noin 270 kiloa ja se on varustettu noin 90 kilogramman taistelukärjellä. Taistelukärki voidaan ohjelmoida räjähtämään sopivalla korkeudella maasta, tai tarvittaessa vasta kohteeseen tunkeutumisen jälkeen.

Laukaisu mahdollista joka suuntaan

Saabin mukaan GLSDB voidaan laukaista 360 asteen kattavuudella, eli laukaisualustalta joka suuntaan. Pommista on olemassa myös liikkuvien kohteiden tuhoamiseen tarkoitettu variantti.Boeing ja Saab solmivat yhteistyösopimuksen aseen kehittämisestä elokuussa 2014. 

Myöhemmin norjalaiset Nammo ja Nordic Shelter ovat liittyneet yhteistyöhön. 

Kuluvan vuoden lokakuun lopussa Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson kertoi, että ensimmäinen GLSDB-hankintasopimus allekirjoitettaneen lähiaikoina.

Tiedossa ei ole, mikä maa on kyseessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja