Venäjän hyökkäys muuttunut "kulutussodaksi" – asiantuntijan mukaan lännen aseavun voima mitataan nyt Donbassissa

Tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta: Venäjän hyökkäys muuttunut kulutussodaksi 7:53
Katso sodan tilanne kartoilta ja Käihkön koko haastattelu

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on muuttunut kulutussodaksi. Uusimpia tietoja rintamalta käytiin läpi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ukraina on kertonut, että sen joukot ovat saaneet vallattua takaisin Harkovan pohjoispuolella sijaitsevia kyliä ja alueita Venäjän joukoilta.

Mariupolissa puolestaan Azovstalin terästehdasta puolustavat joukot ovat pyytäneet haavoittuneille apua.

Ukrainan sodan painospiste on siirtynyt itään, kertoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Ukrainan joukot ovat tehneet viikonlopun aikana Harkovan pohjoispuolella vastaiskuja. Videon kartalla näkyvät siniset katkoviivat kuvastavat alueita, joissa Venäjän joukkoja on onnistuttu työntämään poispäivän. 

Käihkön mukaan tavoitteena on työntää joukot pois tykistöetäisyydeltä kaupungista, sillä Venäjä on sodan alusta lähtien pystynyt vaikuttamaan tykistötulella Harkovaan.

Tiedossa ei kuitenkaan ole, kuinka paljon osaamista Ukrainalla on vastahyökkäysten tekemiseen.

– Kysymys on, pystyykö Ukraina jatkamaan hyökkäyksiä suuremmalla skaalalla ja pidempään? 

Käihkön mukaan on tärkeää myös tiedostaa, että Ukrainan talous kärsii suuria tappioita.

– Pitkällä aikatähtäimellä voi olla, että Venäjä huomattavasti suurempana maana pystyy jatkamaan sotaa pidempään kuin Ukraina.

"Kaikki on mahdollista"

Käihkö arvioi Venäjän ongelmana olevan tällä hetkellä uusien joukkojen mobilisointi alueelle.

Putin ei julistanut voitonpäivän puheessaan sotaa tai liikekannallepanoa. Käihkön mukaan Venäjän voisi tästä huolimatta voittaa sodan.

– Kaikki on mahdollista ja on hyvä muistaa, että Venäjä on tällä hetkellä pistänyt paukkunsa Donbassin alueelle. 

Donbassissa Venäjä kontrolloi ukrainalaislähteidenkin mukaan 80 prosenttia alueesta. Käihkön mukaan lännen antama apu Ukrainalle on sodan kannalta ratkaisevaa. 

– Se voi olla hyvinkin parempaa kalustoa, kuin mitä Ukrainalla on aikaisemmin ollut ja mitä Venäjällä on. Se tulee kääntämään sodan suuntaa ehkä Ukrainalle parempaan suuntaan tulevaisuudessa.

Venäjä vie ukrainalaisia mahdollisesti leireille 

Brittiläislehti on kertonut Venäjän luomista kokoamisleireistä, joista on tihkunut niukasti tietoa. Käihkö kertoo tietävänsä, että asiaa tutkitaan myös Suomessa.

Käihkön mukaan Venäjä on avannut humanitaarisen käytävän, mikä johtaa Venäjällä. Leireihin on laitettu ukrainalaisia, jotka ovat paenneet sotaa: osa mahdollisesti vapaaehtoisesti, mutta osa Venäjälle pakotettuna.

Leirejä on perustettu ympäri Venäjää ja ne ovat Käihkön mukaan pieniä.

– Niihin laitetaan ukrainalaisia, heiltä otetaan passit ja rahat pois. En tiedä ovatko leirit vartioituja, mutta vaikeahan sieltä on ilman henkilöllisyystodistusta ja rahaa päästä pois. 

Lue myös:

    Uusimmat