Ukraina liittolaisineen valmis 30 päivän tulitaukoon – Kreml: Ristiriitaisia viestejä

LK Ukraina Kiova johtajat
Britannian Keir Starmer, Ranskan Emmanuel Macron, Saksan Friedrich Merz ja Puolan Donald Tusk ovat tänään olleet historiallisella yhteisvierailulla Ukrainassa. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 10.05.2025 14:27(Päivitetty 10.05.2025 16:53)
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

STT

Venäjää vastaan asetetaan uusia pakotteita, jos se ei suostu 30 päivän aselepoon Ukrainassa, sanoo presidentti Alexander Stubb. Kreml syyttää Euroopan maita "ristiriitaisista viesteistä".

Alexander Stubb osallistui tänään videokokoukseen muun muassa Ukrainan, Britannian, Ranskan ja Puolan johtajien kanssa.

Stubbin mukaan kokouksen osallistujat olivat yksimielisiä ehdottomasta, maanantaina alkavasta 30 päivän aselevosta. 

Hänen mukaansa sitä täydennettäisiin valvontamekanismilla ja välittömillä rauhansopimusneuvotteluilla.

– Jos tätä ei noudateta, tarvitaan lisäpakotteita. Ne koordinoidaan Yhdysvaltojen kanssa, Stubb sanoi

Kreml: Vastakkainasettelua

Kreml syytti Euroopan maita "ristiriitaisista viesteistä ja vastakkainasettelusta" omassa kommentissaan myöhään iltapäivällä.

–Euroopasta kuuluu monia ristiriitaisia lausuntoja. Ne ovat yleensä luonteeltaan pikemminkin vastakkainasettelua kuin pyrkimystä elvyttää suhteitamme. Ei mitään muuta, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi venäläisen uutistoimiston Interfaxin uutisessa.

Historiallinen yhteisvierailu

Britannian, Ranskan, Saksan ja Puolan johtajat ovat tänään olleet Ukrainassa historiallisella yhteisvierailulla. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja vierailevat johtajat keskustelivat puhelimitse myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Yhdysvallat on sitoutunut valvomaan esitettyä 30 päivän aselepoa. Macronin mukaan Yhdysvallat valvoisi aselepoa Euroopan maiden avustuksella.

Koalitio valmiina lisäpanostuksiin

Ukrainan ulkoministeri Andri Sybiha kuvaili puhelua Trumpin kanssa hedelmälliseksi. Sybiha sanoi lisäksi, että Ukraina ja kaikki sen liittolaiset ovat valmiita aloittamaan 30 päivän aselevon heti maanantaina.

Ennen puhelua Trumpin kanssa vierailevat johtajat isännöivät videokokousta, johon osallistui myös muun muassa presidentti Stubb sekä muita Ukrainaa tukevien maiden johtajia.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Mark Rutte ilmoitti osallistuneensa videokokoukseen yli 20 maan johtajan kanssa ja kertoi, että niin sanottu halukkaiden koalitio on valmiina lisäämään panostusta rauhan saavuttamiseksi Ukrainassa.

– Tämänpäiväisessä tapaamisessamme kävi selväksi, että olemme sitoutuneita ja seisomme edelleen Ukrainan rinnalla, kirjoittaa Rutte viestipalvelu X:ssä.

Britannian, Ranskan, Saksan ja Puolan johtajat saapuivat Kiovaan lauantaiaamuna junalla Puolasta. He kertoivat vierailusta lausunnossa lauantaina puolenyön jälkeen.

Lausunnossaan he kehottivat Venäjää suostumaan ilman ennakkoehtoja 30 päivän aselepoon ja viittasivat Trumpin vastaavaan vaatimukseen. Trump on ajanut Ukrainaan 30 päivän aselepoa, mutta Venäjä ei toistaiseksi ole taipunut paineeseen.

Zelenskyi kertoi jo perjantaina, että Ukrainaa tukevien maiden eli niin sanotun halukkaiden koalition johtajia matkustaa lauantaina Ukrainaan.

Asialistalla myös rauhanturvajoukot

Ennen videokokousta annetun neljän johtajan lausunnon mukaan halukkaiden koalition kokouksessa oli määrä käsitellä myös Ukrainaan kaavailtuja eurooppalaisia rauhanturvajoukkoja.

– (Joukot) auttaisivat Ukrainan asevoimien uudistamisessa mahdollisen rauhansopimuksen jälkeen ja vahvistaisivat luottamusta tulevaan rauhaan, lausunnossa sanottiin.

Britannian pääministeri Keir Starmer, Ranskan presidentti Macron, Saksan liittokansleri Friedrich Merz ja Puolan pääministeri Donald Tusk sanoivat lausunnossaan olevansa valmiita tukemaan rauhanneuvotteluita niin pian kuin mahdollista. 30 päivän aselevon olisi tarkoitus luoda tilaa rauhanneuvotteluille.

– Verenvuodatuksen on loputtava, Venäjän on lopetettava laiton hyökkäyksensä ja Ukrainan täytyy saada kukoistaa turvallisena ja itsenäisenä kansakuntana kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolella myös tulevien sukupolvien aikana, johtajat lausuivat.

– Me aiomme jatkaa tukemme lisäämistä Ukrainalle. Lisäämme painetta Venäjän sotakonetta kohtaan, kunnes Venäjä suostuu pysyvään aselepoon.

Johtajat aikoivat vakuuttaa Zelenskyille vankkumatonta sitoutumistaan Ukrainaan.

– Me, Ranskan, Saksan, Puolan ja Britannian johtajat, seisomme Kiovassa solidaarisuuden hengessä Ukrainan rinnalla Venäjän barbaarista ja laitonta täysimittaista hyökkäystä vastaan, johtajat lausuivat.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi lauantaina uutiskanava ABC:lle antamassaan haastattelussa, että Ukrainan liittolaisten on lopetettava asetoimitukset ennen kuin Venäjä suostuisi tulitaukoon. 

Aselepo olisi Peskovin mukaan muutoin Ukrainalle etu nyt kun Venäjän joukot etenevät rintamalla.

Vahvaa symboliikkaa

Kiovan-matkan aikana Starmer, Macron, Merz ja Tusk ovat yhdessä Zelenskyin kanssa käyneet myös muun muassa kaatuneiden ukrainalaissotilaiden muistomerkillä.

Kyseessä on ensimmäinen näiden neljän maan johtajien yhteisvierailu Ukrainaan sodan aikana. Vierailulla on tarkoitus olla suuri symboliarvo, ja sen on tarkoitus viestiä Euroopan yhtenäisyydestä, etenkin kun se tapahtuu vain päivä sen jälkeen kun Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyi uhmakkaasti voitonpäivän juhlallisuuksissa Moskovassa.

Merz aloitti liittokanslerina vasta tällä viikolla ja teki näin ollen ensimmäisen Ukrainan-visiittinsä heti valtaan astumisen jälkeen. 

Macron puolestaan ei ole käynyt Kiovassa sitten kesän 2022, jolloin hän teki sinne yhteisvierailun Saksan ja Italian silloisten johtajien kanssa.

Macronin kanslian virkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yhteisvierailu vain neljä päivää Merzin astuttua valtaan antaa viestin Euroopan yhtenäisyydestä, voimasta ja reagointikyvystä.

– Ja se peilaa Putinin juhlallisuuksia, virkamies sanoi.

Juttua päivitetty 10.5.2025 kello 16.53 Kremlin kommenteilla.

Lue myös: Euroopan johtajat historiallisesti samaan aikaan Kiovassa – ratkaiseva vaatimus Venäjälle?

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota