Euroopan komissio: Ukraina tarvitsee jopa 600 miljardia euroa jälleenrakennukseen – MTV seuraa sotaa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäläislähde: Sodan suurin vastahyökkäys jyrännyt Kremlin sotilaat 10 kilometrin päähän Venäjän rajasta
  • Ukraina keskeyttää maakaasun kulun putkessa, joka kulkee sen kautta Venäjältä Eurooppaan 
  • USA: Putin valmistautuu pitkään sotaan, edes voitto Itä-Ukrainassa ei toisi rauhaa
  • Ukraina: Venäjä menetti vuorokaudessa 350 sotilasta ja 17 panssarivaunua
  • Britannia: Taistelu Käärmesaarella jatkuu
  • Ukraina: Yli tuhat sotilasta on vielä Azovstalin tehdasalueella 

23.22: Ukraina ehdottaa Azovstalin terästehtaan puolustajien vaihtoa venäläisiin sotavankeihin

Ukraina on ehdottanut Venäjälle, että eteläisessä Mariupolin satamassa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan pahoin loukkaantuneet puolustajat vaihdettaisiin venäläisiin sotavankeihin, sanoi varapääministeri Irina Vereshchuk keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vereshchukin mukaan sopimusta vaihdosta ei ole vielä tehty, mutta neuvottelut jatkuvat.

21.38 Ukraina aloittaa ensimmäisen sotarikosoikeudenkäynnin 

Ukraina aloittaa ensimmäisen sotarikosoikeudenkäynnin venäläissotilasta vastaan, kertoi maan valtakunnansyyttäjän kanslia keskiviikkona uutiskanava CNN:n mukaan.

Syytetty on 21-vuotias sotilasyksikön johtaja, jonka epäillään ampuneen siviilin Sumyn alueella helmikuun lopussa. Miehen yksikkö oli perääntymässä sen jälkeen, kun se oli joutunut ukrainalaisten hyökkäyksen kohteeksi. Matkalla he näkivät 62-vuotiaan puhelimeen puhuvan miehen, jonka syytetyn epäillään tappaneen ampumalla tätä auton ikkunasta useita kertoja päähän.

Veriteon motiivina epäillään olleen se, että sotilaat pelkäsivät miehen kertovan heidän liikkeistään ukrainalaisille.

Valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktovan mukaan mies voi saada jopa elinkautisen tuomion teostaan.

20.40: Euroopan komissio: Ukraina tarvitsee jopa 600 miljardia euroa jälleenrakennukseen

Euroopan komissio on arvioinut Ukrainan tarvitsevan jopa 600 miljardia euroa maan jälleenrakentamiseen sodan loputtua. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent. 

Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis on luvannut EU:n tarjoavan "laajaa ja erittäin merkityksellistä tukea näihin jälleenrakennustarpeisiin".

20.18: Putinin tulisi katsoa peiliin, sanoo Niinistö

Presidentti Niinistö ja Britannian pääministeri Johnson ovat allekirjoittaneet julkilausuman turvallisuusyhteistyöstä. Suomi ja Britannia lupaavat auttaa toisiaan tarvittaessa myös sotilaallisin keinoin.

– Jos Suomi päättää liittyä Natoon, vastaukseni Venäjälle olisi, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa kysyttäessä Natosta.

Niinistö Venäjän reaktiosta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen:"Katsokaa peiliin" 2:35

19.33: Hersonin syrjäytetyn ukrainalaispormestarin mukaan puheet alueen halusta liittyä Venäjään ovat valetta

Etelä-Ukrainassa vallasta syösty Hersonin ukrainalaispormestari Ihor Kolyhaijev tyrmäsi keskiviikkona tiedon, jonka mukaan alue haluaisi liittyä Venäjään.

–  Tiedän varmasti, että Hersonin asukkaat näkevät kuuluvansa ainoastaan Ukrainaan. Kukaan muu ei voi muitta mutkitta mennä tekemään tällaista kohtalokasta päätöstä heidän puolestaan, pormestari kirjoitti Facebookissa yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Kolyhaijev vaati Ukrainan presidentinkansliaa välittömästi antamaan julistuksen, jossa kerrotaan Ukrainan taistelevan myös Hersonin puolesta niin, ettei sitä revitä palasiksi.

Venäjän hallussa olevan Hersonin viranomainen Kiril Stremusov kertoi aikaisemmin, että alue haluaa liittyä suoraan Venäjään ilman kansanäänestystä. Alueelle ei myöskään ole tarkoitus perustaa "tasavaltaa".

Huhtikuussa Britannian puolustusministeriö julkaisi tiedusteluraportin, jonka mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa.

Venäjän joukot valtasivat Hersonin maaliskuun alussa.

19.05: Venäjä vaatii anteeksipyyntöä Puolalta

Venäjä on vaatinut virallista anteeksipyytöä Puolalta. Lisäksi maa on uhannut Puolaa kostotoimilla.

Taustalla on maanantaina Puolassa nähty mielenosoitus, jossa Venäjän Puolan-suurlähettilään Sergei Andrejevin ja muiden diplomaattien päälle heitettiin punaista maalia. Mielenosoittajat kertoivat maalin symboloivan viattomien ukrainalaisten uhrien verta.

– Päätös jatkotoimista tehdään "riippuen Varsovan reaktiosta vaatimuksiimme", Venäjän ulkoministeriö kirjoittaa verkkosivuillaan.

18.57: Tshekin presidentti hyväksyi kansalaisten liittymisen Ukrainan asevoimiin

Tshekin presidentti Milos Zeman on hyväksynyt 103 tshekkiläisen liittymisen Ukrainan asevoimiin. Pääministeri Petr Fialan on vielä allekirjoitettava päätös.

18.15: Venäjän hyökkäys muuttunut "kulutussodaksi" – asiantuntijan mukaan lännen aseavun voima mitataan nyt Donbassissa

Ukraina on kertonut, että sen joukot ovat saaneet vallattua takaisin Harkovan pohjoispuolella sijaitsevia kyliä ja alueita Venäjän joukoilta.

Mariupolissa puolestaan Azovstalin terästehdasta puolustavat joukot ovat pyytäneet haavoittuneille apua.

Ukrainan sodan painospiste on siirtynyt itään, kertoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Voit katsoa tuoreimmat tiedot Ukrainan sodan tilanteesta alla olevasta videosta.

Tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta: Venäjän hyökkäys muuttunut kulutussodaksi 7:53
Tuoreimmat tiedot Ukrainan sodasta: Venäjän hyökkäys muuttunut kulutussodaksi

18.14: Luhanski ja Donetski estivät pääsyn Facebookkiin ja Instagramiin

Itä-Ukrainassa sijaitsevat venäläismieliset Luhanskin ja Donetskin itse julistautuneet ”kansantasavallat” ovat ilmoittaneet estäneensä pääsyn Facebookiin ja Instagramiin.

Donetski ja Luhanski yhtyy näin Venäjän politiikkaan yhdysvaltalaisia sosiaalisia verkostoja kohtaan. Venäjä kielsi Instagramin ja Facebookin maaliskuussa.

17.09: Ukraina keskeytti maakaasun siirron, kaasuvirta Saksaan pieneni heti neljänneksellä 

Saksaan Venäjältä tulevan maakaasun määrä on pudonnut neljänneksellä sen jälkeen kun Ukraina keskeytti maakaasun siirron keskeisessä putkistossa, kertovat saksalaisviranomaisten tilastot.

Saksan mukaan se on onnistunut korvaamaan venäläisen kaasun tuonnilla Norjasta ja Hollannista.

Kaasunsiirrosta vastaava ukrainalaisyritys sanoo, ettei pysty enää siirtämään kaasua turvallisesti Venäjän hyökkäyksen vuoksi. 

16.28: Zelenskyi: Jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen, sotaa ei olisi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy sanoi puhuessaan virtuaalisesti ranskalaisen Sciences Po -yliopiston opiskelijoille, että Venäjän hyökkäyssota olisi voitu estää, jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen etukäteen.

– Jos Ukraina olisi ollut Naton jäsen ennen sotaa, sotaa ei olisi, sanoi Zelenskyi.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

14.20: Etelä-Ukrainassa venäjämielinen Hersonin johto aikoo pyytää alueen liittämistä Venäjään 

Venäjän asettamat Hersonin alueen viranomaiset Etelä-Ukrainassa sanoivat aikovansa vedota Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, jotta alue liitettäisiin Venäjään.

Asiasta kertoi Venäjän hallussa olevan Hersonin viranomainen Kiril Stremusov venäläisten uutismedioiden mukaan.

Huhtikuussa Britannian puolustusministeriö julkaisi tiedusteluraportin, jonka mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehitys.

Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa. Venäjän joukot valtasivat Hersonin maaliskuun alussa.

14.12: YK:n pääsihteeri ei näe rauhanneuvotteluiden tapahtuvan lähitulevaisuudessa

YK:n pääsihteeri António Guterres ei usko Ukrainan rauhanneuvotteluiden tapahtuvan vielä lähitulevaisuudessa. Guterres kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Itävallan presidentin Alexander Van der Bellenin kanssa.

– Tämä sota ei kestä ikuisesti. Tulee aika, jolloin rauhanneuvottelut käydään. En näe sitä lähitulevaisuudessa, mutta voin sanoa yhden asian: emme koskaan anna periksi.

13.10: Ukrainan mukaan sodassa on kuollut yli 26 000 Venäjän sotilasta 

Venäjä on menettänyt Ukrainassa yli 26 300 sotilastaan helmikuun lopulta lähtien, sanoo Ukrainan puolustusministeriö. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Lisaksi Ukraina sanoo Venäjän menettäneen muun muassa melkein 1 200 tankkia, yli 2 800 panssaroitua taisteluajoneuvoa sekä noin 360 lentokonetta ja helikopteria.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomasti.

Huhtikuun lopulla Britannian puolustusministeriö arvioi 15 000 venäläissotilaan kuolleen Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana.

Voitonpäivän puheessaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi kuolleisiin venäläissotilaisiin, antamatta mitään lukuja.

11.54: Azovstalin tehtaalla haavoittuneet ukrainalaissotilaat pyytävät apua 

Mariupolissa Azovstalin tehtaalla olevat ukrainalaissotilaat pyytävät apua haavoittuneilleen, kertoo Guardian.

Azovin rykmentin Telegram-viestipalvelussa julkaisemissa kuvissa näkyy haavoittuneita ukrainalaissotilaita, joita hoidetaan tehtaan uumenissa surkeissa ja epähygieenisissä olosuhteissa ilman riittävää ruokaa ja lääkkeitä. Moni on menettänyt raajansa.

Kuvien mukaan on liitetty avunpyyntö YK:lle ja Punaiselle ristille, jotta ne pelastaisivat sotilaat pois tehtaalta ja toimittaisivat heidät kunnolliseen hoitoon.

Lue aiheesta lisää täältä.

Mariupolissa ”taistelijat eivät oikeastaan taistele henkensä edestä, vaan sitä viimeistä taistelua” 0:54
Mariupolissa "taistelijat eivät oikeastaan taistele henkensä edestä, vaan sitä viimeistä taistelua".

11.37: Näin Ukraina tuhoaa Venäjän uhkaavasti nimetyn uutuustankin – "Kiitos Ruotsin kansa ja kuningas"

Ukrainan armeijan jakamalla videolla maan sotavoimat tuhoavat Venäjän kehittyneimmän käytössä olevan panssarivaunun T-90M. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Ensimmäinen T-90M-vaunu raportoitiin tuhotuksi Ukrainassa Harkovan alueella 4. päivä toukokuuta. Ukrainan armeijan mukaan panssarivaunun tuhosi tuolloin amerikkalainen Javelin-panssarintorjuntaohjus.

Tiistaina julkaistussa videossa Ukrainan armeija kertoo näkyvän, miten T-90M panssarivaunu jää toisen aseapua edustavan panssarintorjunta-aseen uhriksi.

– Venäjän tankkiteollisuuden ylpeyden tuhosi ruotsalainen kädessä pidettävä tankkientuhoaja Carl Gustaf, Ukrainan armeija kirjoittaa Twitterissä

Lue aiheesta lisää täältä.

10.46: Javelin ja drone ovat Ukrainan sodan kärkiaseet, mutta tykistö on yhä "sodan jumala" ja Suomenkin valtti

Tykistö ratkoo taisteluita Ukrainassa. Suomelle se sopinee, sillä Puolustusvoimien tykistö on armeijan tulivoimainen valttikortti.

Ukrainan sota on tehnyt useista asejärjestelmistä melkeinpä julkkiksia.

Turkkilaisella TB2-dronella on oma laulunsa. Se on tuhonnut panssarivaunuja ja arvioiden mukaan hyökännyt myös Venäjän puolelle ase- ja polttoainevastoihin. Kaiken lisäksi laite kuvaa omat hyökkäyksensä.

Amerikkaisesta Javelinista on propagandassa rakennettu pyhimystä ja jos ukrainalaisia on uskominen, niin iso osa tuhotuista venäläisistä panssarivaunuista on räjäytetty Javelin-ohjuksella.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt tykistö, mutta sen rooli sodan aikana on ollut sekä Venäjän että Ukrainan käyttämänä äärimmäisen keskeinen.

Sodan kuva mullistui, kun kävi selväksi, ettei Venäjä pysty valloittamaan Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa.

– Panssarintorjuntaohjukset hidastivat venäläisten etenemistä, mutta meidän tykistömme tappoi heidät. Tykistö rikkoi heidän yksikkönsä, toteaa Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnji brittilehti The Economistin mukaan.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.34: Venäjä menetti vuorokaudessa 350 sotilasta ja 17 panssarivaunua, Ukraina väittää

Venäjä on menettänyt viimeisen 24 tunnin aikana noin 350 sotilasta, väittää Ukrainan armeija The Kyiv Independentin mukaan.

Yhteensä Venäjän taisteluvahvuudesta on Ukrainan mukaan kadonnut helmikuun 24. päivän jälkeen 26 350 sotilasta.

Lisäksi Ukraina kertoo tuhonneensa vuorokauden aikana esimerkiksi 17 panssarivaunua, 48 panssariajoneuvoa, yhdeksän tykkiä ja kymmenen lennokkia.

Lukuja ei ole vahvistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.25: Venäläislähde: Sodan suurin vastahyökkäys jyrännyt Kremlin sotilaat 10 kilometrin päähän Venäjän rajasta

Ukrainan vastahyökkäys Harkovan pohjoispuolella jatkaa menestyksekästä etenemistään, kertoo sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW.

Ukrainan hyökkäys on ISW:n mukaan suuntautunut Harkovasta itään sijaitsevasta Staryi Saltivista pidemmälle pohjoiseen. Staryi Saltivissa Venäjä ilmeisesti taisteli valiojoukoilla, sillä siellä on tuhottu maan armeijan moderneinta panssarivaunukalustoa.

Vahvistamattoman venäläislähteen mukaan Ukrainan "sodan suurin vastahyökkäys" Harkovan alueella on edennyt jo alle kymmenen kilometrin päähän Venäjän vastaisesta rajasta, ISW kirjoittaa. Ukrainalaisjoukot ovat jo Vovtshanskin kaupungin liepeillä, josta on vain vähän yli viisi kilometriä Venäjän rajalle, venäläislähde väittää ISW:n mukaan.

ISW ei ole pystynyt vahvistamaan venäläislähteen tietoja, mutta ne sopivat yhteen muiden raporttien kanssa, joita Ukrainan vastahyökkäyksestä on viime päivinä saatu.

Ukrainalla käynnissä sodan suurin vastahyökkäys: ”Ovat keskittäneet voimaa” 0:43
Ukrainalla käynnissä sodan suurin vastahyökkäys: ”Ovat keskittäneet voimaa”.

7.57: Britannia: Taistelu Käärmesaarella jatkuu

Britannian puolustusvoimat kertoo, että Ukraina on onnistuneesti tuhonnut venäläistä ilmapuolustusta ja täydennysaluksia Bayraktar-lennokeiden avulla.

Se kertoo lisäksi, että taistelu Käärmesaarella jatkuu, ja Venäjä pyrkii vahvistamaan vartioitaan saarella. Saari tuli tunnetuksi sodan alussa, kun venäläisen sota-aluksen ja saaren rajavartiomiesten välinen keskustelutallenne tuli julkisuuteen

7.02: USA: Putin valmistautuu pitkään sotaan, edes voitto Itä-Ukrainassa ei toisi rauhaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin valmistautuu Ukrainassa pitkään sotaa, sanoo Yhdysvaltain tiedustelu. Asiasta uutisoi BBC.

Yhdysvaltain arvion mukaan edes Venäjän menestys Itä-Ukrainassa ei päättäisi sotaa.

Venäjä ryhmitti joukkonsa Itä-Ukrainaan sen jälkeen, kun pääkaupunki Kiovan valloitus ennakko-odotusten vastaisesti epäonnistui.

Tiedustelupäällikkö Avril Hainesin mukaan Putinin kannalta ongelma on, että hänen tavoitteensa eivät täsmää sen kanssa, mihin Venäjän tavanomaiset asevoimat tällä hetkellä pystyvät.

5.05: Ukraina keskeyttää maakaasun kulun putkessa, joka kulkee sen kautta Venäjältä Eurooppaan 

Ukraina kertoo keskeyttävänsä keskiviikkona maakaasun siirron kohdasta, jonka kautta kulkee kaasua Venäjältä Ukrainan halki Eurooppaan. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen uutistoimisto Bloomberg.

Ukrainalainen kaasunsiirrosta vastaava GTSOU sanoo tiedotteessaan, että ylivoimaisen esteen eli käytännössä Venäjän hyökkäyksen takia se ei pysty enää siirtämään kaasua Sohranivkan rajapisteen kautta.

GTSOU on tarjonnut vaihtoehtoista, olemassa olevaa reittiä maakaasulle. Venäläinen Gazprom on sanonut, että kaasun kulkureitin muutos ei ole mahdollinen.

Venäläinen kaasu on sodan aikana kulkenut Ukrainan kautta tavanomaisesti. Bloomberg arvioi, että tänään tapahtuva sulku tulee nostamaan kaasun hintaa Euroopassa.

23.32: Yhdysvalloissa edustajainhuone äänestää vielä tiistain aikana valtavasta tukipaketista Ukrainalle

Yhdysvaltain lainsäätäjien odotetaan äänestävän edustajainhuoneessa tiistai-iltana paikallista aikaa 40 miljardin dollarin, eli noin 38 miljardin euron apupaketista Ukrainalle. Tukipaketin on määrä sitten edetä Yhdysvaltain senaattiin.

Edellisen kerran maaliskuussa kongressi hyväksyi 13,6 miljardin dollarin, eli noin 12,9 miljardin euron tukipaketin Ukrainalle, joka uhkaa kuitenkin jo loppua presidentti Joe Bidenin mukaan, uutisoi mm. New York Times.

22.05: Ukrainan ensimmäinen presidentti on kuollut

Ukrainan ensimmäinen presidentti Leonid Kravtshuk on kuollut. Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi asiasta tiistaina Telegramissa.

Klitshko kuvaili viestissään edesmennyttä presidenttiä lahjakkaaksi, luonteeltaan vahvaksi ja viisaaksi. Kravtshuk oli 88-vuotias.

Leonid Kravtshuk toimi itsenäistyneen Ukrainan presidenttinä vuodesta 1991 vuoteen 1994.

21.00: Ukrainan puolustusministeriö: Venäläiset vievät varastamaansa viljaa Syyriaan 

Ukrainan puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjän joukot ovat varastaneet viljaa Ukrainassa miehittämiltään alueilta ja vieneet sitä ulkomaille. Asiasta uutisoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Tiedusteluosasto väittää, että merkittävä osa varastetusta viljasta on lastattu Venäjän lipun alla kulkeviin kuivarahtialuksiin ja viety Välimerelle.

– Todennäköisin päätepysäkki on Syyria. Sieltä vilja saatetaan salakuljettaa muihin Lähi-Idän maihin, Ukraina kertoo.

Ukrainan mukaan Venäjä aikoo viedä viljaa ja myös auringonkukan siemeniä lisäksi Krimin alueelle sekä Venäjälle.

Puolustusministeriö kertoi viime viikolla, että viljaa on varastettu Ukrainasta jo puoli miljoonaa tonnia.

Lisää tiistain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat