Ukraina ja Itä-Ukrainan kapinalliset vaihtoivat yhteensä 200 vankia

Ukraina ja Itä-Ukrainan kapinalliset vaihtoivat tänään 200 vankia. 

Ukrainalle palautettiin 76 ja kapinallisille 124 vankia. Vankienvaihto tapahtui Itä-Ukrainassa Horlivkan kaupungin lähellä olevalla tarkastuspisteellä.

Ukrainan kapinallisille palauttamien henkilöiden joukossa oli viisi mellakkapoliisia, joiden epäiltiin olleen osallisena mielenosoitusten veriseen taltuttamiseen vuonna 2014. Tuolloin noin sata mielenosoittajaa ammuttiin.

Mellakkapoliisien luovuttaminen separatistien haltuun aiheutti huolta Ukrainassa. Monien mielestä maa on laitettu maksamaan liian suuri hinta vankienvaihdosta. Ennen vankienvaihtoa noin 200 ihmistä osoitti mieltään mellakkapoliisien vapauttamista vastaan maan pääkaupungissa Kiovassa.

Vankienvaihto tapahtui sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasivat ensi kertaa kasvotusten Pariisissa 9. joulukuuta.

Ukrainan ja Venäjän välit huonontuivat vuonna 2014, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. Sen jälkeen Venäjän tukemat separatistit aloittivat kapinan Luhanskin ja Donetskin alueilla. Konfliktissa on kuollut tähän mennessä yli 13 000 ihmistä.

"Minun isänmaani on Ukraina"

Kapinallisten vapauttamien joukossa oli henkilöitä, jotka sanoivat joutuneensa vangituksi vieraillessaan sukulaistensa luona Itä-Ukrainassa. Yksi heistä oli 24-vuotias nainen, joka kertoi nimekseen Viktoria.

– Olen niin iloinen, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Nainen kertoi saaneensa 12 vuoden vankeustuomion "maanpetoksesta" saavuttuaan tapaamaan Luhanskin seudulla asuvia vanhempiaan.

36-vuotias Volodymyr Danyltshenko kertoi olleensa kolme vuotta vankeudessa. Hän kertoi olevansa sanaton.

– En ymmärrä, mitä on tapahtunut, hän sanoi.

Mies sanoi jättäneensä äitinsä separatistien hallussa olevalle Luhanskin alueelle.

Eräällä kapinallisten vapauttamalla naisella oli vaatteissaan käsinkirjoitettu lappu, jossa luki "Minun isänmaani on Ukraina".

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja