Maanpetoksesta syytetty ukrainalaispoliitikko vetoaa videolla Putiniin: Vaihda minut Mariupolin puolustajiin – kaksi Venäjän vangitsemaa brittiä ilmoittautui vaihdokkaiksi

Kuka on Ukrainassa pidätetty Viktor Medvedtshuk? – satojen miljoonien omaisuus ja läheiset välit Putiniin 1:45
Kuka on ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk?

Ukrainan turvallisuuspalvelu ja Venäjän valtiontelevisio ovat julkaisseet videot,joissa ehdotetaan vanginvaihtoa.

Ukrainan videossa on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidetty ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk, joka katsoo suoraan kameraan ja pyytää Putinia ja Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä vaihtamaan hänet Ukrainan taistelijoihin ja asukkaisiin saarretusta Mariupolin kaupungista.

Boris Johnsonia pyydetään neuvottelemaan

Venäjän televisiossa näytetyssä videossa sanotaan olevan kaksi brittiä, jotka ovat taistelleet Ukrainan puolella. Videolla miehet kertovat haluavansa tulla vaihdetuiksi Medvedtshukiin ja pyytävät Britannian pääministeriä Boris Johnsonia neuvottelemaan heidän vapauttamisestaan.

On epäselvää, kuinka vapaasti miehet ovat voineet puhua, eikä videosta selviä, ovatko miehet Venäjän joukkojen vai Itä-Ukrainan separatistien kiinni ottamina.

Lakimiehenä ja kansanedustajana toiminut Medvedtshuk on yksi Ukrainan rikkaimmista ihmisistä. Hän on sanonut Putinin olevan hänen nuorimman tyttärensä kummisetä. Medvedtshukia epäillään muun muassa maanpetoksesta.

Peskov lupaa välittää Putinin vastauksen

Venäjän video on tehty venäläistoimittaja Andrei Rudenkon haastatteluna. Rudenko näyttää miehille videon, jossa Medvedtshukin vaimo vaatii miehensä vaihtamista brittitaistelijoihin.

Toisen britin äiti vetosi poikansa vapauttamisen puolesta viime viikolla Telegraphin haastattelussa. Hän sanoi tunnistavansa poikansa tämän tatuoinneista. Hän myös painotti poikansa olevan sotavanki ja että tätä on kohdeltava inhimillisesti.

Aiemmin Venäjä ei vaikuttanut kiinnostuneelta vanginvaihtoon, kun Zelenskyi ehdotti oligarkin vaihtamista ukrainalaisiin sotavankeihin. Kremlin edustaja Dmitri Peskov painotti viime viikolla, että Medvedtshuk ei ole Venäjän kansalainen eikä hän tiedä, haluaako tämä Venäjän hallinnon sotkeutuvan tapaukseensa.

Peskov lupasi tänään maanantaina välittää tiedon Putinin vastauksesta ehdotukseen.

Kahdesta Ukrainan puolella taistelleesta brittivapaaehtoisesta puolestaan on julkaistu video venäläisellä tv-kanavalla.

Toinen heistä kertoo olevan Shaun Pinner, kun taas toinen näyttää Reutersin mukaan aiemmin vangitulta Aiden Esliniltä.

Videolla molemmat miehet ehdottavat, että heidät voitaisiin vaihtaa Medvedtshukiin.

Haavisto piti puheen ukrainalaisia tukevassa mielenilmaisuksessa: ”On kunnia-asia, että hoidamme hyvin näiden pakolaisten auttamisen” 4:22
Haavisto piti puheen ukrainalaisia tukevassa mielenilmaisuksessa: "On kunnia-asia, että hoidamme hyvin näiden pakolaisten auttamisen".

Lue myös:

    Uusimmat