Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista ilman sähköä, sanoo presidentti Zelenskyi – MTV seurasi sotaa 17.11.

Ukrainan Dniprossa voimakas räjähdys Venäjän ohjusten iskiessä kaupunkiin 0:40
Ukrainan Dniprossa voimakas räjähdys Venäjän ohjusten iskiessä kaupunkiin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 17. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Suomi toimittaa Ukrainalle uutta puolustustarvikeapua 55,6 miljoonalla eurolla

  • Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistava sopimus jatkuu 120 päivällä

  • Kaksi ihmistä sai surmansa, kun Puolan itäosaan osui ohjus

  • Pekka Haavisto: Ohjuksen ampuja on yhä auki, käytännössä räjähdyksen alkuperästä on kolme mahdollisuutta

  • Sekä Venäjä että Ukraina ovat kiistäneet ampuneensa ohjuksen Puolan puolelle

  • Nato pitää tänään keskiviikkona tilanteesta hätäkokouksen

  • Puola on nostanut sotilasyksiköidensä valmiutta

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.06: Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista ilman sähköä, sanoo presidentti Zelenskyi

Yli kymmenen miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä, sanoo presidentti Volodymyr Zelenskyi. Venäjä on tehnyt toistuvia iskuja ohjuksilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan.

Zelenskyin mukaan tilanne on pahin Kiovan, Odessan, Sumyn ja Vinnytsjan alueilla.

Viime perjantain jälkeen Venäjä on ampunut Ukrainaan liki 150 ohjusta sekä yli 26 kamikaze-lennokkia. (STT)

22.28: IAEA:n johtokunta äänesti päätöslauselmasta 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtokunta on äänestänyt jälleen päätöslauselmatekstin puolesta, jossa vaaditaan Venäjää lopettamaan toiminta Ukrainan ydinlaitoksissa. 35 johtokunnan jäsenestä 24 äänesti puolesta ja vastaan. Seitsemän pidättäytyi äänestämästä ja kaksi edustajaa oli poissa.

Suljettujen ovien takana käydyn äänestyksen tuloksesta kertovat diplomaattilähteet Reutersille. Äänestyksen pohjateksti oli peräisin Kanadan ja Suomen edustajilta. (Reuters.)

21.00: Ukrainan asiantuntijat saapuivat Puolaan

Puolaan on saapunut ryhmä ukrainalaisasiantuntijoita, joiden tavoitteena on selvittää, minkä maan ampuma ohjus putosi Przewodowin kylään Itä-Puolassa tiistaina, kertoi Ukrainan ulkoministeri.

–  Asiantuntijamme ovat jo Puolassa. Oletamme heidän pääsevän nopeasti putoamispaikalle yhteistyössä Puolan viranomaisten kanssa, kirjoitti ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä.

Tiistaina kaksi ihmistä sai surmansa kylässä ohjuksen putoamisen vuoksi. (STT)

19.47: Biden kiistää Zelenskyin väitteet Puolaan osuneiden ohjusten alkuperästä 

Ukrainalaisen The Kyiv Independent -lehden mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kiistänyt Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin väitteet siitä, että Puolaan osuneet ohjukset eivät olleet ukrainalaisia. 

Zelenskyi kutsui tänään ukrainalaisia asiantuntijoita liittymään tapausta koskevaan kansainväliseen tutkimukseen.

Hän toisti  siinä yhteydessä, että ei ole epäilystäkään siitä, että Puolassa kaksi ihmistä surmannut ohjus olisi ollut Ukrainan ilmapuolustusraketti. Näin ovat todenneet muun muassa Naton pääsihteeri ja Puolan presidentti.

Biden sanoi tänään puhuessaan toimittajille, että asiasta ei ole todisteita.

Ukrainan turvallisuusneuvoston johtaja Oleksi Danilov sanoi aiemmin, että Ukraina on valmis luovuttamaan todisteet "Venäjän jäljistä" onnettomuudessa.

17.47: EU: Venäjä ei ole vielä valmis rauhaan Ukrainassa

Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan rauha Ukrainassa ei ole mahdollinen, ennen kuin Venäjä vetää joukkonsa pois maasta. Venäjän johto ei ole kuitenkaan hänen mukaansa osoittanut mitään kiinnostusta tehdä sitä. 

– Venäjän on tehtävä rauhasta mahdollinen; hyökkääjän täyty vetäytyä, jos halutaan saada aikaan kestävä rauha, Borrell kommentoi uutistoimisto Reutersille Uzbekistanissa tänään.

16.51: Kremlin tiedottaja syyttää miljoonien ukrainalaisten hädästä Ukrainaa

Sota Ukrainassa jatkuu sääolosuhteista riippumatta, totesi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov toimittajille tänään. Säätyyppi Ukrainassa on vaihtumassa talviseksi.

Peskovilta kysyttiin myös miljoonista ukrainalaisista, jotka ovat ilman sähköä Venäjän iskujen vuoksi. Peskov syytti ukrainalaisten siviilien hädästä Ukrainaa ja sen haluttomuutta neuvotella.

Kremlin tiedottaja sanoi, ettei Kiova ole valmis neuvotelemaan ja jos on, niin Ukraina tahtoo Peskovin mukaan neuvotella julkisuuden kautta, mikä ei Venäjälle sovi. (CNN)

15.37: Zelenskyi Puolan ohjusturmasta: Kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä tapahtui

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikuttaa pehmentäneen kantaansa liittyen Puolaan iskeytyneeseen ohjukseen, josta hän aiemmin syytti Venäjää. Kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä tapahtui, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

15.24: Ukrainan ilmavoimat: Venäjä ampunut tänään lähes parikymmentä risteilyohjusta Ukrainaan

Venäjä iski Ukrainaan tämän aamun ilmahälytyksen aikana 18 risteilyohjuksella sekä neljällä lennokilla, kertoo Ukrainan ilmavoimat.

Ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa ukrainalaisen Kyiv Independent -uutissivuston mukaan.

Pääesikunnan apulaispäällikkö Oleksii Hromov sanoi, että viime perjantaista lähtien Venäjä on ampunut Ukrainaan yhteensä ​​148 ohjusta ja 26 kamikaze-lennokkia. Hromovin mukaan Ukrainan asevoimien on onnistunut tuhota niistä yli sata.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä iski kaupunkeihin eri puolilla Ukrainaa vahingoittaen energiainfrastruktuuria.

14.32: Venäjä on iskenyt kaupunkeihin eri puolilla Ukrainaa, kertovat ukrainalaisviranomaiset

Venäjä on jälleen tänään iskenyt kaupunkeihin eri puolilla Ukrainaa vahingoittaen energiainfrastruktuuria, kertovat ukrainalaiset viranomaiset.

Pääkaupunki Kiovan yllä ammuttiin viranomaisten mukaan alas kaksi risteilyohjusta. Mahdollisista uhreista ei ole vielä tietoa.

Dniprossa Keski-Ukrainassa on isketty kaasuntuotantolaitokseen ja ohjustehtaaseen, kertoivat viranomaiset BBC:n mukaan.

Ukrainan presidentinkanslia kertoo neljän ihmisen kuolleen yöllä Zaporizhzhjan alueella iskun osuttua asuinrakennukseen.

Infrastruktuuria vastaan on isketty myös Odessan ja Harkovan alueella.

13.31: Puolan presidentti tapasi CIA:n johtajan Varsovassa

Puolan presidentti Andrzej Duda on tavannut Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtajan William Burnsin Varsovassa eilen illalla.

Asiasta kertonut Puolan kansallisen turvallisuusviraston päällikkö Jacek Siewiera tviittasi kuvan tapaamisesta.

Siewieran mukaan tapaamisessa keskusteltiin yleisestä turvallisuustilanteesta äskettäisten tapahtumien valossa viitaten Puolaan iskeytyneeseen ohjukseen.

Alustavat tiedot osoittavat, että Puolan itäosaan osui tiistaina Ukrainan ilmatorjuntaohjus tai osia siitä. Osumassa kuoli kaksi ihmistä Przewodowin kylässä.

Ennen tapaamista Puolan presidentin kanssa CIA:n johtaja kävi myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa sekä Kiovassa.

Puolan viranomaisten mukaan Ukraina saattaa pian päästä tutkimaan ohjuksen osumapaikkaa Kaakkois-Puolassa.

12.55: Suomi toimittaa Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua – paketin arvo 55,6 miljoonaa

Suomi on päättänyt toimittaa Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua, kertoo puolustusministeriö. Tuoreimman lähetyksen arvo on tiedotteen mukaan 55,6 miljoonaa euroa.

Ministeriö ei operatiivisiin syihin vedoten kerro puolustustarvikelähetyksen sisältöä julkisuuteen.

Kaikkiaan Suomi on lahjoittanut Ukrainalle puolustustarvikeapua noin 160,4 miljoonalla eurolla. Suomi on aiemmin kertonut lahjoittaneensa Ukrainalle muun muassa rynnäkkökivääreitä, kertasinkoja ja suojaliivejä.

12.28: Venäjän asettama nukkejohtaja: Ukraina hallitsee noin 1% Luhanskista

Venäjän asettama nukkejohtaja Leonid Pasechnik on sanonut Ukrainan hallitsevan noin 1% Luhanskista. Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto RIA Novosti on siteerannut Pasechnikia.

Pasechnikin mukaan Ukrainalla on hallinnassa Bilohorivkan kylä ja kaksi muuta asuinaluetta alueella.

Venäjä liitti Luhanskin laittomasti itseensä lokakuussa.

12.14: Ukrainan ulkoministeri: Venäjä yksin vastuussa ohjusiskujen seurauksista myös Puolassa 

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä on yksin vastuussa ohjusiskujensa seurauksista niin Ukrainan, Puolan kuin Moldovan alueella. Kuleba tviittasi puhuneensa tilanteesta Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa sen jälkeen, kun Venäjä jälleen tänään ampui suuren määrä ohjuksia Ukrainaan.

Kuleba ei suoraan ottanut kantaa siihen, oliko Puolan rajaseudulle toissailtana osunut ohjus peräisin Ukrainasta. Tähän tulokseen ovat päätyneet muun muassa Nato ja Yhdysvallat. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ole kuitenkaan toistaiseksi myöntänyt, että kyseessä olisi ollut ukrainalaisten ampuma ilmatorjuntaohjus.

12.00: Ukrainaan satoi ensilumi sähkökatkosten jatkuessa 

Talven ensimmäinen lumi on satanut tänään Ukrainassa. Samalla Venäjän iskuista johtuvat sähkökatkokset ovat jatkuneet haitaten asuntojen lämmittämistä.

Ukrainan viranomaiset ovat varoittaneet tällä viikolla, että olosuhteet voivat talven tultua muuttua vaikeiksi. Lämpötilojen on ennustettu voivan laskea –10 asteeseen.

Talven on arveltu vaikuttavan myös taisteluihin hidastavasti ja se voi myös koetella sotilaiden moraalia.

11.00: Ukrainan mukaan Venäjä on pommittanut Dnipron sekä Odessan kaupunkeja

Dnipron keskikaupunki ja Odessan eteläinen alue joutuivat tänään torstaina venäläisten pommitusten kohteeksi, kertoo uutistoimisto CNN.

– Venäläiset terroristit ovat juuri pommittaneet Dnipron kaupunkia, Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sanoi Telegramissa.

Hänen mukaansa kahteen infrastruktuurikohteeseen on osunut useita osumia.

Odesan aluehallinnon johtaja Maksym Marchenko kirjoitti Telegram-tilillään, että alueelliseen infrastruktuurikohteeseen on tehty ohjusisku.

10.50: Ukraina saa todennäköisesti pääsyn Puolaan onnettomuuspaikalle

Ukraina saa todennäköisesti pääsyn Przewodowin kylään, jossa ohjus tappoi kaksi ihmistä, kertoo The Guardian

Reutersin mukaan Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi, että pääsy räjähdyspaikalle edellyttäisi molempien tutkintaa johtavien maiden, Puolan ja Yhdysvaltojen, suostumusta.

Ukraina kiistää edelleen, että Puolaan lentänyt ohjus olisi ukrainalainen. 

9.56: Ukrainalaisen viljan viennin mahdollistavaa sopimusta jatketaan vielä 120 päivällä

Asiasta kertoo Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov Twitterissä. Myös uutistoimisto AFP:lle puhunut turkkilainen viranomaislähde on vahvistanut sopimusta jatkettavan.

9.08: Krimin niemimaalla kuultu räjähdyksiä – ukrainalaismedioiden mukaan isketty lentokentälle

Krimin niemimaalla on kuultu räjähdyksiä Venäjän miehittämän Dzhankoin kaupungin alueella, kertoo brittilehti Guardian ukrainalaislähteisiin nojaten.

Guardianin mukaan ukrainalaismediat ovat raportoineet, että myöhään eilen illalla kuullut räjähdykset johtuivat iskusta venäläisten käyttämälle lentokentälle. Nexta-uutissivusto on tviitannut videokuvaa räjähdyksistä.

Räjähdysten alkuperästä ei ole vielä tarkempaa tietoa eikä niitä ole voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

8.37: Mitä Hersonista vapautuneet joukot tekevät seuraavaksi?

Venäjä vetäytyi Hersonista nopeasti, joten kaupungissa vältyttiin pitkäaikaisesta ja paljon joukkoja sitovasta kaupunkitaistelusta. Ukrainalla ja Venäjällä on nyt vapautunut joukkoja kymmeniä tuhansia. 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh kertoi tänä aamuna Hersonista vapautuneiden venäläisten siirtyneen osittain jo kohti Donetskin aluetta Itä-Ukrainassa.

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg pohtii MTV Uutiset Liven haastattelussa, mitä Hersonista vapautuneet joukot saattavat seuraavaksi tehdä.

Hersonin vapautuminen vapautti myös joukkoja niin Ukrainalla kuin Venäjälläkin – minne ne nyt suuntaavat? 1:30

7.33: Hersonista on löydetty 63 ruumista, joissa on merkkejä kidutuksesta

Reutersin mukaan tutkijat ovat löytäneet Hersonista 63 ruumista, joissa on merkkejä kidutuksesta. Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrsky kertoi asiasta varhain tänä aamuna.

– Nyt Hersonin alueelta on löydetty 63 ruumista, mutta meidän on ymmärrettävä, että etsinnät ovat vasta alkaneet, joten monia vankityrmiä ja hautapaikkoja tullaan paljastamaan lisää, Monastyrsky sanoo.

5.54: Ukraina: Hersonista vetäytyneet venäläiset ovat siirtyneet kohti itää

Ukraina on kertonut Hersonista vetäytyneiden venäläisten siirtyneen taistelemaan Itä-Ukrainaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan taistelujen olevan nyt kiivaita Donetskin alueella, muun muassa Pavlivkan, Vuhledarin, Maryiankan ja Bahmutin kaupungeissa.

– Nämä (venäläiset) joukot ovat nyt osittain siirtyneet pois Hersonin alueelta ja -- ne osoitetaan Donetskin ja Luhanskin "vapauttamiseen'" itäisellä teollisuusalueella, joka tunnetaan Donbasina, Arestovytsh sanoo.

Reuters kertoo myös Arestovytsh sanoneen, että uudelleensijoitetut venäläisjoukot ovat hyökänneet myös eteläisellä Zaporizhzhjan alueella ja saattavat suunnitella uutta hyökkäystä pohjoisessa sijaitsevaan Harkovaan.

23.10: Ministeri Haavisto Kymmenen uutisissa: Uhka sodan laajenemisesta toistaiseksi ohi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) uskoo, että uhka sodan laajenemisesta on nyt ohjuskriisin puolesta ohi. Hänen mukaansa Venäjä sai tapahtuneen jälkiselvittelyjen yhteydessä varoituksen siitä, että Nato ottaa tosissaan omien jäsentensä suojaamisen.

Haaviston mukaan varmuutta siitä, mistä ohjus Puolaan tuli, ei ole vielä juuri kenelläkään.

– Ainoat todisteet ovat puolalaisilla ja ehkä suurvalloilla, jotka ovat nähneet lentoradat tiedustelunsa kautta. Puolan arvioon näyttää luottavan sekä Nato että USA, eli parempaa arviota ei tällä hetkellä varmaan ole, Haavisto totesi MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa.

Monet ovat ehtineet jo pelätä sota laajenevan myös muualle Eurooppaan Nato-maa Puolaan osuneen iskun takia. Voidaanko huokaista helpotuksesta?

– Jos verrataan tilanteeseen vuorokausi sitten, jolloin maailmalle levisi uutinen siitä, että Puolaan olisi mahdollisesti isketty – niin olihan se dramaattinen uutinen. Se olisi tarkoittanut sitä, että 30 Nato-maata mobilisoisi yhden Nato-maan puolesta ja ryhtyisi toimenpiteisiin Puolan suojaamiseksi. Kyllä tämä olisi merkinnyt valtavaa eskalaatiota konfliktiin.

– Tähän tapaukseen liittyvä uhka on ohi, mutta (se oli) varmasti varoitus kaikille, mukaan lukien Venäjä, siitä, että Nato ottaa tosissaan omien jäsentensä suojaamisen. 

Ulkoministeri Haavisto uskoo, ettei tilanne eskaloidu Naton ja Venäjän välillä –"Tämä oli varoitus kaikille" 3:14
Ulkoministeri Haavisto uskoo, ettei tilanne eskaloidu Naton ja Venäjän välillä – "Tämä oli varoitus kaikille"

23.02: Zelenskyi kehotti liittolaismaita luovuttamaan kaikki tiedot Puolaan osuneesta ohjuksesta 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kehottanut Ukrainan liittolaisia jakamaan kaiken tiedon Puolaan osuneesta ohjuksesta. Ukrainan mukaan kyseessä oli Venäjän ampuma ohjus, mutta Puolan mukaan sen raja-alueelle osui Ukrainan oma ilmatorjuntaohjus tai osia siitä.

Kaksi ihmistä kuoli ohjuksen tai sen osien pudottua Przewodowin kylään Puolan itäosassa eilen tiistaina.

– Me haluamme saada kaikki yksityiskohdat, jokaisen faktan. Siksi meidän on päästävä käsiksi kaikkeen tietoon, jota kumppaneillamme on, ja päästävä räjähdyspaikalle, Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan keskiviikkona.

Zelenskyi sanoi jo aikaisemmin päivällä uskovansa edelleen, että Puolaan osui venäläinen ohjus. Presidentti sanoi perustavansa kantansa Ukrainan armeijalta saatuihin tietoihin.

Yhdysvallat on sanonut, ettei ole toistaiseksi saanut selville mitään, joka olisi ristiriidassa Puolan aiemmin kertoman tiedon kanssa, että Puolaan osui tiistaina ukrainalainen ohjus tai osia siitä. 

Valkoinen talo muistutti kuitenkin lausunnossaan, että viime kädessä tapauksesta on vastuussa Venäjä ohjusiskuillaan Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat