Uinnin SM-kisat järjestetään ulkona yli 30 vuoden tauon jälkeen – yksi asia voi tuoda harmia: "Silloin ei ole turvallista olla vedessä"

Uinnin SM-kisat järjestetään tällä viikolla Espoon Leppävaaran maauimalassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1987, kun kisat järjestetään avoimen taivaan alla.

SM-kisoihin osallistuu Suomen kovimpia uimareita, kuten muun muassa Mimosa Jallow, Ida Hulkko, Ari-Pekka Liukkonen sekä Matti Mattsson.

Edellisen kerran SM-kisat järjestettiin ulkosalla Helsingin uimastadionilla. 

– Ulkoaltaiden kohdalla on Suomessa ollut vähän sellainen olosuhdepula. Leppävaaraan maauimalassa on kymmenratainen, 50 metrin allas, eli sama allas, mitä olympiakisoissa, Uimaliiton tiedottaja Jussi Salminen kertoo MTV Urheilulle ja jatkaa: 

– Toinen tärkeä asia on se, että on erinomaiset verryttelytilat siinä samassa yhteydessä. Se, miksi Stadikallaan ei olla SM-kisoja kisattu, on se, että se on kovin vanha allas, eikä siellä ole oikein verryttelytiloja. Sama ongelma on muissakin Suomen maauimaloissa.

SM-kisojen osalta Leppävaara on ainoa paikka Suomessa, missä voidaan olosuhteiden puolesta järjestää kisat ulkosalla.

Salminen uskookin, että tämän viikkoinen ei jää ainoaksi kerraksi.

– Jos järjestävällä espoolaisseuralla riittävät rahkeet anoa kilpailujen järjestäjäksi, vaikka joka toinen vuosi, en näe mitään estettä, etteikö niitä voisi hyväksyä sinne. Viime vuosina on otettu vähä enemmän askeleita siihen suuntaan, että junnukisoja on uitu enemmän ulkoaltailla Kotkassa ja Hyvinkäällä. Tässä on ollut suvaitsevampi ilmapiiri ulkoallaskisoille, vaikka riskejä on aina sään puolesta.

Niin, se sää.

Kun urheillaan ulkona, kuvaan astuu joka kerta muuttuja, johon ihminen ei pysty vaikuttamaan. Espooseenkin on ennustettu hieman sateita.

Salmisen mukaan pieni sade ei kuitenkaan kisoja keskeytä.

– Kilpailun johtaja on aina se, joka määrittelee, milloin olosuhteet ovat sellaiset, että kilpailua pystytään jatkamaan ja viemään eteenpäin. Rankkasade voi olla sellainen, joka voi joksikin aikaa kilpailun keskeyttää, ja varsinkin, jos mennään ihan ukkoskuuroon asti, niin on selvää, ettei silloin ole turvallista olla vedessä, jos sellainen sää siihen päälle tulee.

– Kun on ollut nuorisokilpailuja ulkosalla, suomalaiset seurat ovat alkaneet aika hyvin varustautua siihen, että heillä on lämpimiä vaatteita ulkoallaskisoissa mukana. Seuroilla on myös omia telttoja, hierontapöytiä ja lämmittelypaikkoja altaan ympäristössä, jotta pystytään pitämään urheilijat lämpöisinä ja hyvässä kunnossa, vaikka sää olisikin alle 20 astetta ja taivaalta pikkuisen vettä voisi tullakin, Salminen jatkaa.

Salminen ei osannut vielä kertoa, miten uimarit ovat suhtautuneet ulkona kisailemiseen. Konsepti on kuitenkin tuttu muualta maailmasta.

Etenkin rakkaassa naapurimaassamme tästä on muodostunut jo perinne.

– Naapurimaassa Ruotsissa on pitkä perinne siihen, että Ruotsin mestaruuskilpailut on hyvin usein ulkoaltailla. Ja siellä onkin vähän paremmat olosuhteet ulkoaltaille. Euroopassa tilanne on vieläkin parempi, Salminen kertoo.

3:04
Videolla tuorein Tulosruutu.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja