Uimataidoton aikuinen pelkää ja häpeää

Suomalaiset ovat uimataitoista kansaa, mutta joskus esimerkiksi lapsuuden huonot kokemukset voivat tehdä vedestä pelottavan elementin. Täytätkö itse virallisen uimataidon vaatimukset?

Flamingo Span uimakoulunopettaja Mikko-Pekka Hannula opettaa lapsia uimaan riemukkaissa puitteissa. Toisinaan uimakoululaisina nähdään myös aikuisia ja jopa varttuneempaa väkeä, joilta on jäänyt uimataito hankkimatta.

– Uskoisin, että kysyntää voisi olla enemmänkin, mutta uskalletaanko sitten tulla näyttäytymään muiden ihmisten eteen uimataidottomana, Hannula pohtii.

Uimataidottomuuteen liittyy häpeää, mutta vielä enemmän muistoja huonoista kokemuksista.

– Pelko on se suurin syy, miksi ei osata uida. Elementtinä vesi voi olla niin pelottava, että mieluummin vältellään sitä tyystin, Hannula kertoo ja mainitsee, että jopa sukelluskursseilla on voinut olla vettä pelkääviä osallistujia.

Vanhempien pelko tarttuu lapsiin

Huono kokemus ei tarkoita kurjia koululiikuntatunteja, vaan esimerkiksi pelkoa hukkumisesta.

– Yleensä on käynyt jokin vahinko: sisarus on työntänyt veden alle tai on pudottu veteen, ja siitä on syntynyt kauhu vettä kohtaan, Hannula kertaa tavallista traumaa.

– Kokemukseni mukaan suurin osa peloista johtuu pienellä lapsella vanhemman reaktiosta. Vanhempi on panikoinut niin paljon, että lapsi on itsekin pelästynyt.

Hannula kannustaakin pienten lasten vanhempia totuttamaan lasta veteen. Uimakouluun lapsi on kypsä viisivuotiaana. Hannulan mukaan uintitaidon oppii nopeasti kun vesi on elementtinä tuttu ja iloinen asia.

Uimataidon virallinen määritelmä

Aikuisten uimakoulussa selvitetään syitä uimataidon puutteen taustalla ja lähdetään vähitellen voittamaan pelkoja, Hannula kuvailee.

Traumataustaisten lisäksi Hannula opettaa aikuisia maahanmuuttajia. Erityisesti afrikkalaisilla ja aasialaisilla on puutteita uimataidossa, sillä heidän kotimaissaan uimista ei välttämättä pidetä samanlaisena kansalaistaitona kuin Suomessa.

Suomessa virallisen uimataidon raja on 200 metriä. Esimerkiksi Helsingin Uimastadionin altaan mitta on 50 metriä, eli se tulisi jaksaa kauhoa neljä kertaa päästä päähän.

– 50 metriä tulee uida selällään, loput millä tyylillä haluaa. Silloin osaa virallisesti uida. Minusta jos 50 metriä menee omalla tyylillä, se on jo jonkinlainen uimataito sekin.

Mikäli haluaa vain parantaa omaa uimataitoaan, on aikuisillekin tarjolla erilaisia uimakerhoja ja uimaopetusta. Hannula  vinkkaa, että uimataitoaan voi parantaa myös omalla ajalla.

– Mene veteen ja pidä siellä hauskaa! Ota muilta mallia. Jokainen oppii uimaan, jos haluaa.

Lue myös:

    Uusimmat