Uhriluku kasvaa: Brasilian mutavyöryssä kuolleita jo 84, satoja yhä kateissa – yhdysvaltalaisfirmat valmistelevat joukkokannetta kaivosyhtiötä vastaan

Brasilian pato-onnettomuudessa satojen ihmisten pelätään kuolleen 1:31
Satoja ihmisiä on yhä kateissa Brasilian pato-onnettomuuden jäljiltä.

Brasiliassa poliisi on pidättänyt viisi ihmistä Brumadinhon kaivoskatastrofin takia. Viime perjantaina kaivoksen padon murtuma sai miljoonia tonneja mutaa syöksymään Vale-yhtiön kaivoskompleksiin, jossa oli satoja työntekijöitä, ja siitä edelleen kohti Brumadinhon kaupunkia.

Viranomaiset lisäksi kertovat, että turmassa kuolleiden määrän vahvistetaan nousseen 65 uhrista 84 uhriin. Kadonneita on 276.

Murtunut pato oli 42 vuotta vanha ja liki 90 metriä korkea. Valen mukaan pato oli äskettäin läpäissyt rakenteita koskevan turvallisuustarkastuksen. Guardianin mukaan poliisi teki pidätyksiä Sao Paulossa ja Belo Horizontessa tiistaina aamulla paikallista aikaa. Kolme pidätetyistä oli Valen työntekijöitä ja kaksi työskenteli aliurakoitsijoina. Aliurakoitsijoina työskennelleet insinöörit olivat hiljattain tarkastaneet padon vakauden.

Yhdysvaltalaisyhtiöt valmistelevat joukkokannetta

Katastrofin jälkeen luottoluokittaja Fitch on alentanut Valen luottoluokitusta ja Moody's ilmoitti tarkkailevansa tilannetta.

Lisäksi kolme yhdysvaltalaista lakifirmaa valmistautuu nostamaan ryhmäkanteen kaivosyhtiötä vastaan.

Brasiliassa media on puolestaan spekuloinut, että Valen johtoa olisi menossa vaihtoon.

Viranomaiset ovat määränneet Valen omaisuutta jäädytettäväksi kolmen miljardin dollarin edestä, jotta summalla voidaan maksaa sakot ja kompensaatiota ja palkkakuluja perheille.

Myös vuonna 2015 murtui Valen ylläpitämä pato

Vale ilmoitti tiistaina tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja tukevansa tutkintaa. Brasiliassa tapahtui vuonna 2015 samoilla seuduilla turma, jossa 19 ihmistä kuoli padon murruttua. Murtumisen seurauksena miljoonia tonneja myrkyllistä rautajätettä päätyi satojen kilometrien päähän turmapaikasta. Onnettomuutta pidetään Brasilian pahimpana ympäristökatastrofina. Vale-yhtiö ylläpiti myös kyseistä patoa yhdessä brittiläis-australialaisen BHP:n kanssa.

Brasilian Greenpeacen mukaan padon murtuminen on surullista seurausta siitä, että maan hallitus ja kaivosyhtiöt eivät ole ottaneet opikseen.

Lue myös:

    Uusimmat