Video: Tältä näytti, kun miljoonia kuutioita kaivosjätevettä sisältänyt allas murtui Brasiliassa ja tuho pääsi valloilleen – pelastajat kertovat löytäneensä kadonneista vain ruumiinosia

Tältä näytti, kun pato murtui Brasiliassa päästäen mutatuhon valloilleen 2:02
Videolle tallentui hetki, kun kaivoksen jätevettä sisältänyt allas murtui ja päästi valloilleen tuhoisen jätevesimassan.

Brasiliassa Brumadinhon kaivosturman uhriluku on yhä noussut. Viranomaiset ovat vahvistaneet 121 ihmisen kuolleen katastrofissa. Kadonneita on yli 200.

Viranomaisten mukaan on todennäköistä, että uhriluku nousee jopa 300:een.

Tuhoisa hetki tallentui videolle

Padon murtuminen tallentui videolle. Kyseessä on Vale-nimisen kaivosyhtiön rakentama kaivosjäteallas, jossa oli brittilehti Guardianin mukaan jopa 11,7 miljoonaa kuutiota mutavettä. Veden seassa oli erilaisia kaivostoiminnassa käytettyjä mineraaleja.

Yllä olevalla videolla näkyy, kun auto yrittää kiihdyttää kohti tulevaa mutamassaa karkuun. Mitään mahdollisuutta pakenemiselle ei ole, niin nopeasti massa nielaisee auton.

Pelastajat poimivat ruumiinosia

Viranomaiset kertovat mutamassan olleen niin tuhoisa, ettei tuhoalueelta löydy kokonaisia ruumiita vaan ruumiinosia.

Pelastustöissä ollut Fausto Diniz kertoi Guardianille, että eilen etsintäoperaatiossa löytyi tunnistamaton sisäelin, kokonainen käsi ja kämmen.

Vale on Brasilian suurin kaivosyhtiö ja maailman suurin rautamalmin ja nikkelin tuottaja.

Edellinen onnettomuus vuonna 2015

Turman jälkeen Vale on ilmoittanut purkavansa vastaavia rakenteita muilla kaivoksillaan ja vähentävänsä rautamalmin tuotantoaan.

Samoilla seuduilla Brasiliassa sattui vuonna 2015 turma, jossa 19 kuoli padon murruttua. Tuolloin miljoonia tonneja myrkyllistä rautajätettä päätyi satojen kilometrien alueelle.

Lähteet: AP, Reuters, Guardian.

Lue myös:

    Uusimmat