Jo 34 kuolonuhria, yli 300 ihmistä yhä kateissa – Brasilian patoturma sattui kaivostyöntekijöiden lounastauolla

Brasilian pato-onnettomuudessa satojen ihmisten pelätään kuolleen 1:31
Satojen pelätään kuolleen pato-onnettomuudessa.

Brasiliassa vakavassa patoturmassa kuolleiden määrä jatkaa kasvuaan. Ainakin 34 ihmistä on kuollut ja lähes 300 on kateissa.

Viranomaisten mukaan on hyvin epätodennäköistä, että turman jäljiltä löydetään enää ihmisiä elossa.

Kaivoksen padon murtuma sai miljoonia tonneja mutaa syöksymään perjantaina kaivoskompleksiin, jossa oli satoja työntekijöitä, ja siitä edelleen kohti Brumadinhoa. Paikka sijaitsee lähellä Belo Horizonten kaupunkia. Pato murtui työntekijöiden lounastauon aikana.

Kaivoksen omistaa Brasilialainen Vale-kaivosyhtiö, ja valtaosa yhä kadoksissa olevista ihmisistä oli töissä kaivoksella.

Viranomaiset kertoivat uhrimäärän yli kolminkertaistuneen päivän kuluessa, kun yhä enemmän ruumiita vedettiin ylös mudasta.

Kymmenet pelastushelikopterit lensivät lauantaina tuhoalueen yllä. Turman jäljiltä on pelastettu noin 170 ihmistä, joista runsaat parikymmentä on viety sairaalaan.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro tutustui tuhoihin lentämällä alueen yli.

–  On vaikeaa olla järkyttymättä tämän näkymän edessä, presidentti tviittasi myöhemmin.

Hän kirjoitti myös, että kaikki mahdollinen tehdään turman yksityiskohtien selvittämiseksi, uhrien auttamiseksi ja uusien tragedioiden ehkäisemiseksi.

Omaisten epätoivo kasvaa

Vapaaehtoisiksi ilmoittautuneita pelastajia on pyydetty pysymään poissa alueelta, koska muta on liukasta ja hengenvaarallista.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema 57-vuotias Rosilene Aganetti osoitti laajaa mudan peittämää aluetta yhdessä lähiseudun kylistä ja kertoi, että paikalla oli ennen ollut taloja.

–  Useita Valen kahviossa olleita ystäviäni on kateissa, Aganetti sanoi itkua pidätellen.

Suely de Olivera Costa yritti epätoivoisesti etsiä miestään, joka työskentelee kaivoksella. Hän syytti kaivosyhtiötä Brumadinhon tuhoamisesta.

–  Ja kukaan ei tee mitään. Mikä on seuraava kaupunki?

Brasilian Greenpeacen mukaan padon murtuminen on surullista seurausta siitä, että maan hallitus ja kaivosyhtiöt eivät ole ottaneet opikseen.

Brasiliassa tapahtui vuonna 2015 samoilla seuduilla turma, jossa 19 ihmistä kuoli padon murruttua. Murtumisen seurauksena miljoonia tonneja myrkyllistä rautajätettä päätyi satojen kilometrien päähän turmapaikasta. Onnettomuutta on pidetty Brasilian pahimpana ympäristökatastrofina. Vale-yhtiö ylläpiti myös kyseistä patoa yhdessä brittiläis-australialaisen BHP:n kanssa.

Kaivosjätti Vale sai jo perjantaina 66,5 miljoonan dollarin (58,3 miljoonan euron) sakot turmasta, kertoivat hallituslähteet. Jättisakot ovat vain osa yhtiölle tulossa olevista sanktioista, sillä niitä on lähteiden mukaan luvassa lisää.


Lue myös:

    Uusimmat