Uhrilahjaksi tarkoitettujen eläinten markkinat ovat vaikeuksissa Pakistanissa koronarajoitteiden vuoksi – viranomaiset kehottavat tekemään kiistanalaisen uhrauksen virtuaalisesti

Pakistanissa karjamarkkinat ovat vaikeuksissa, kun ihmiset eivät osta eläimiä, joita yleensä tähän aikaan vuodesta uhrataan muslimien juhlassa Eid al-Adhassa. Koronaviruksen leviämisen vuoksi maan viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä tekemään uhraukset virtuaalisesti ja asettaneet markkinoille rajoituksia.

Viranomaiset ovat määränneet, että markkinapaikat suurimmassa kaupungissa Karachissa saavat olla auki vain puoli päivää. Se on johtanut ostajien määrän vähenemiseen.

Osa kauppiaista kertoo uutistoimisto Reutersille asiakkaidensa vähentyneen ainakin puolella.

– Olemme huolissamme. Asiakkaat eivät tule päivisin, koska on niin kuuma. Hallitus on kieltänyt asiakkaiden tulon öisin, kertoo kauppias Allah Ditta, joka on kulkenut 700 kilometrin matkan Muzzafargarhin kaupungista myydäkseen karjaansa.

Uhraukset kehotetaan tekemään virtuaalisesti

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä ostamaan uhrilahjansa virtuaalisesti, tai ainakin käyttämään suojamaskeja, jos he tulevat markkinoille.

Pakistanissa on vahvistettu yli 270 000 koronatartuntaa ja lähes 6000 kuolemaa.

Yhä useampi pakistanilainen on maksanut verkossa hyväntekeväisyysjärjestöille, jotta he tekevät uhrauksen heidän puolestaan. Tapetusta eläimestä annetaan osa köyhille, osa sukulaisille ja osa syödään itse.

Kaikki muslimit eivät hyväksy eläinuhrauksia

Vuohien, nautojen, lampaiden tai kamelien uhraaminen on Pakistanissa osa muslimien Eid al-Adhan juhlimista.

Kertomuksen mukaan profeetta Ibrahim oli valmis uhraamaan oman poikansa, mutta Jumala oli valmis ottamaan hänen sijastaan eläinuhrin, koska Ibrahim osoitti rakkautensa häneen.  

Kaikki muslimit eivät uhraa eläimiä juhlan aikana, ja osa vastustaa sitä julkisesti ja vetoaa tavan lopettamisen puolesta. Suomessa eläinuhraukset eivät ole sallittuja.

Uhraukset eivät ole kaikkialla sallittuja

Tapaa vastustetaan sekä eettisistä kuin hygieenisistäkin syistä. YK:n säännöksissä todetaan, että eläinten teurastamisen täytyy olla niille mahdollisimman kivutonta ja stressitöntä, ja sen pitää tapahtua tarpeeksi kaukana asuinalueista.

The Independentin mukaan esimerkiksi Kairossa, Egyptissä, eläinten tappaminen uhrilahjoiksi on kiellettyä suurten sakkojen uhalla. Joissain maissa on osoitettu rajoitettuja paikkoja, joissa työhön koulutetut ihmiset tappavat eläimet.

Intiassa puolestaan nautojen tappaminen aiheuttaa kiistoja eri uskonnollisten ryhmien välillä, sillä hinduille naudat ovat pyhiä eläimiä, joita ei missään tilanteessa saa vahingoittaa.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta lisää Pakistanin karjamarkkinoiden tilanteesta ja kiistanalaisesta eläinten uhrauksesta: "Teurastamme 500 lehmää ja 5000 vuohta vuosittain"

Lue myös:

    Uusimmat