Uhkana sakot tai vankeus! Ranskan uusi laki kieltää liian laihat mallit

Tästä lähin Ranskassa työnantajat voivat saada sakkoa tai jopa vankeutta liian laihojen mallien käytöstä.

Ranskassa on astunut voimaan laki, jonka mukaan mallien on toimitettava työnantajalleen lääkärintodistus yleisestä fyysisestä terveydestään. Todistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota painon ja pituuden suhdetta mittaavaan painoindeksiin. Lääkärit voivat siis tästä lähin päättää, onko malli heidän mielestään liian laiha painon, iän ja kehon muodon huomioon ottaen.

Jos työnantajat rikkovat lakia ja palkkaavat riveihinsä liian laihan mallin, he voivat saada sakkoa enintään 75 000 euroa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Merkintä manipuloinnista pakolliseksi

Terveysministeriön mukaan tämän lain tavoitteena on taistella syömishäiriöitä ja epärealistisia kauneusihanteita vastaan. Ranskan sosiaali- ja terveysministeri Marisol Tourainen lausunnon mukaan epärealistiset kauneusihanteet voivat aiheuttaa nuorille itsetunto-ongelmia, jotka voivat puolestaan johtaa häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen.

On arvioitu, että Ranskassa jopa 40 000 ihmistä kärsii anoreksiasta, ja heistä peräti 90 prosenttia olisi naisia.

Lokakuun alussa astuu voimaan myös säädös, jossa valokuvista tulee löytyä merkintä photographie retouchée, viimeistelty kuva, jos mallien ulkonäköä on manipuloitu lopulliseen kuvaan.

Ranska ei suinkaan ole ensimmäinen maa, jossa asiaan ollaan puututtu. Tätä ennen ainakin Italia, Espanja ja Israel ovat jo puuttuneet mallien liian hoikkaan olemukseen.

Huomenta Suomessa keskusteltiin puhelinsovellusten vaikutusta ulkonäköpaineisiin. 

8:04

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja