"Uhka naisten urheilulle" – IAAF-pomon kommentit järkyttivät Caster Semenyaa, kiistellyltä juoksijatähdeltä tuima vastine

Caster Semenya uuteen ennätykseen 600 metrillä 4:00
Videolla Caster Semenya päästelee 600 metrin erikoiskilpailun naisten ennätysaikaan.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe hätkähdytti hiljattain kommenteillaan yleisurheilutähti Caster Semenyaa koskien. Nyt 800 metriä päämatkanaan juokseva eteläafrikkalaistähti on antanut Coen kommentteihin tiukan vastineen.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton kaavaileman uuden säännöstön mukaan 400–1 000 metrin juoksumatkoilla kilpailevan naisurheilijan, jonka veren testosteronitaso on suurempi kuin 5 nmol/l, tulee laskea testosteronin määrää rajan alle. Näin tulee tehdä niin kauan kuin urheilija haluaa kilpailla. Sääntö koskee nimenomaan Semenyaa, jonka testosteronitasojen on todettu olevan huomattavasti suuremmat naisten normaaliin tasoon verrattuna. Arvojen alentamiseksi on käytännössä keinona hormonilääkitys.

Coe on perustellut ratkaisua reiluudella ja oikeudenmukaisuudella, jotta menestys perustuisi "lahjakkuuteen, omistautumiseen ja kovaan työhön muiden tekijöiden sijaan".

– Syy, miksi meillä on sukupuoliluokittelu, on se, että jos sitä ei olisi, yksikään nainen ei koskaan voittaisi enää mestaruutta tai mitalia tai rikkoisi ennätystä lajissamme, Coe sanoi Australian Daily Telegraphille.

Jutussa viitattiin "lihaksilla pakattuun Semenyaan".  

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Semenya on antanut vastineensa asianajajiensa välityksellä. Tiedotteessa sanotaan, että Coen kommenttien lukeminen avasi Semenyan vanhat haavat.

– Mr. Coe on väärässä ajatellessaan, että Ms. Semenya on uhka naisten urheilulle. Ms. Semenya on heroiinia ja inspiroiva roolimalli nuorille tytöille ympäri maailman, jotka unelmoivat erinomaisuuden saavuttamisesta urheilusta.

Semenya erottaa omasta tilanteestaan transsukupuoliset urheilijat, jotka ovat olleet aiemmin miehiä, mutta kilpailevat nykyisin naisina.

– Ms. Semenya on nainen. Siitä ei ole kysymystäkään, eikä IAAF kiistä tätä.

Tiedotteessa todettiin, että Semenya ei halua joutua käyttämään lääkitystä, koska "hän on, kuka on ja miksi hän syntyi, ja haluaa kilpailla luonnollisesti".

– Hän syntyi naiseksi, kasvoi naiseksi, sosiaalistui naiseksi ja on kilpaillut naisena koko elämänsä.

– Mr. Coella voi olla näkemyksiä transsukupuolisista naisista urheilussa, mutta se on eri asia.

Lue myös:

    Uusimmat