Mainos

Uhanalainen lintu pelastettiin avannosta – "Ei sitä silti hyysätä tarvitse"

Pelastuslaitos pelasti laihtuneen linnun avannosta Maaningalla. Palomies Pentti Runko kertoo, että kaikkia eläimiä autetaan mielellään, mutta tässä tapauksessa tehtävä tuntui erityiseltä, koska pelastettava oli uhanalaisen lajin yksilö.

Maaninkajärven rannalla asuva mies otti palomies Runkoon yhteyttä sunnuntaina. Pitkän linjan lintuharrastajana palomies pyysi ilmoittajalta kuvia, joita saikin.

– Kuvista tunnistin sen pilkkasiiveksi. Näytti, ettei se ole sairas tai raajarikko, joten aloin suunnitella taktiikkaa sen pelastamiseksi, kertoo Runko.

Lintu oli asustanut järvellä jo sulan veden aikana, mutta jäiden tultua se oli ajautunut asumaan pumpulla auki pidettävään avantouintiavantoon.

– Ilmoittajan mukaan lintu eleli avannossa, mutta uimarin tullessa avannolle se sukelsi piiloon, kertoo Pentti Runko lähtötilanteesta.

Pelastusoperaation päiväksi valikoitui torstai.

– Helpointa olisi ollut ottaa lintu kiinni jäältä, mutta se ei onnistunut, koska se sukelsi piiloon, Runko kertoo operaatiosta.

– Otettiin käyttöön suunnitelma B, ja lintu saatiin pahvilaatikkoon, kertoo Runko, mutta jättää avaamatta B:n sisällön.

Luonnon eläimiä ei pidä "hyysätä"

– Veimme linnun Viannankoskeen, joka ei jäädy. Siellä sillä on mahdollisuus selviytyä talvesta, kertoo Runko.

Pentti Runko on rengastanut vesilinnun poikasia 33 vuotta, minä aikana hänen käsiensä kautta on kulkenut noin 15 000 vastakuoriutunutta linnun poikasta.

– Olen havainnut, että vain murto-osa niistä säilyy hengissä sukukypsyyteen asti, sanoo Runko.

Hän kannattaakin luonnonvalintaa, vaikka se on tyly.

– Jos luonnoneläin selviää hengissä, se on pieni ihme, ei sen kuolema.

Maaninkajärven pilkkasiipi oli nälkiintynyt, mutta ehjä ja siisti. Sairas tai siipirikko ei pidä siisteydestään huolta. Siksi tämän pilkkasiiven kohdalla on lupa toivoa, että se selviää talvesta.

– Vaikka se oli laiha, ei sitä silti hyysätä tarvitse, sanoo Runko.

Luonnoneläinten elämään ei pidä Rungon mukaan puuttua.

– Jos se selviää, niin hyvä. Silloin se on vahva ja terve lintu, jonka kuuluukin selviytyä ja lisääntyä. Jos se ei pysty elättämään itseään avoimessa vedessä, sen ei luonnonvalinnan mukaan kuulukaan selvitä.

Sukelsi heti veteen päästyään

Kun Maaninkajärven pilkkasiipi vapautettiin pahvilaatikosta Viannankoskeen, se sukelsi eikä näyttäynyt enää pelastajilleen.

Pentti Runko arvelee, että saattaa ehkä talven mittaan käydä koskella katsomassa näkyykö lintua. Linnun myöhemmistä vaiheista tietämistä tärkeämpää on kuitenkin jättää linnulle tilaa ja rauhaa vahvistua.

– Talvinen päivä on lyhyt, linnun pitää saada käyttää jokainen hetki syömiseen ja vahvistumiseen. Sen tarkkailu saattaa häiritä syömistä, sanoo Runko.

Joutsen ei jäädy avantoon

Lintuharrastaja ja pelastusammattilainen Pentti Runko haluaa haudata myytin jäätyvistä joutsenista.

– Terve joutsen ei jäädy avantoon. Jos lintu vaikuttaa rauhalliselta sillä ei ole mitään hätää, sanoo Runko.

Hän muistuttaa myös siitä, että pelastuslaitoksen resurssit ovat rajalliset ja niitä käytetään ensisijaisesti ihmisten pelastamiseen.

– Vanha säännön mukaan pelastusjärjestys on: ihmiset, eläimet, omaisuus. En tahdo olla ilkeä, mutta kai se pätee vieläkin, pohtii Runko.

Lisäksi hän neuvoo linnun hädästä huolestuneita kansalaisia, että pelastuslaitosta on turha soittaa, jos linnun lähelle ei pääse.

– Parin kolmen metrin päähän pitää päästä. Jos soittaja ei pääse, emme pääse mekään. Ei olla mitään kattokassisia mekään, sanoo Runko.

Pelastusoperaatiosta kertoi ensimmäisenä Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.