UFC-tähti Makwan Amirkhani romahti täysin New Yorkissa – ennen ottelua tapahtui kohtalokkaita virheitä: "Se ei tule toistumaan enää koskaan"

UFC-ottelija Makwan Amirkhanin odotettu otteluilta Lontoossa peruuntui koronaviruspandemian vuoksi.

31-vuotias turkulainen kertoo Tuloruudulle valmistautuneensa otteluunsa Mike Grundya vastaan 120 päivää kestäneellä rankalla treenijaksolla.

– Se oli uusi juttu mun uralla, että näin tapahtui, mutta ei tuollaisen asian ainakaan pitäisi tällä tasolla hetkauttaa hirveästi. En voi sanoa, että olin iloinen (peruuntumisesta), mutta kyllä se loppujen lopuksi tuntui oikealta, että ei otella, kun on kaikkea muuta hälinää ympärillä. Mä rakastan tehdä tätä silloin, kun mun fokus on siellä, missä sen pitääkin olla, Amirkhani kuvailee.

UFC maksoi ottelijoilleen peruuntumisesta huolimatta ainakin osan luvatuista ottelupalkkioista.

– Sainpahan rahani siitä työstä. Oikeastaan on ihan kiva olla ottelukunnossa, ja sitä pystyi jatkamaan näin kotosalla, ja mikä parasta, vielä Suomessa perheen lähellä.

Amirkhani odottaa Grundyn kohtaamista, kun aika on oikea.

– En ole hetkeäkään päästänyt ajatuksia pois mun vastustajasta ja mä tiedän sen, että me tullaan ottelemaan vielä.

Romahdus New Yorkissa

Amirkhani koki raskaan pettymyksen marraskuussa New Yorkissa, kun hän hävisi Shane Burgosille teknisellä tyrmäyksellä. Häkkituomari keskeytti ottelun kolmannessa erässä ajassa 4.32, kun Burgos takoi osumia puolustuskyvyttömään Amirkhaniin.

– Se kasvatti mua. Vei mun luonteen uudelle tasolle. Siinä tapahtui aikuistuminen. Aloin ottaa taas asiat vakavissani. En mä sanoisi, ettenkö olisi valmistautunut kunnolla siihen otteluun New Yorkissa, mutta ei minuutin jälkeen tankin pitäisi olla tyhjä. En ole ikinä nähnyt itseäni niin huonossa kunnossa, Amirkhani sanoo.

– Se ei tule toistumaan enää koskaan.

Amirkhani tietää, mitä New Yorkissa meni vikaan. Kaupungin kirkkaat valot häikäisivät, ja valmistautumisessakin tapahtui virheitä.

– Mä en muista siitä matsista yhtään. Mä painoin 69 kiloa, kun mun vastustaja painoi 76 kiloa. Mä painan normaalisti 75 kiloa. Jotain meni pahasti pieleen.

– Kun mä jouduin ottelun jälkeen sairaalaan, sanoin vain lääkärille, että kaikki paikat on rikki. Todellisuudessa se tuntui vain siltä, että on vain ihan hajalla. Kropassa ei ollut mitään energiaa, ja tankissa ei ollut yhtään bensaa, Amirkhani kuvailee.

Tavoitteena UFC-mestaruusvyö

Viisi voittoa ja kaksi tappiota UFC:ssä kokenut Amirkhani kertoo saaneensa New Yorkin illasta pontta aloittaa yhä ammattimaisemman harjoittelun. Hän sanoo uskovansa mestaruusvyön saavuttamiseen.

– Jos se mun tavoite on UFC-vyö, niin sitten mä otan sen vyön.

Amirkhani ottelee höyhensarjassa, jonka nykyinen mestari on australialainen Alexander Volkanovski.

– Katsotaan muutaman vuoden päästä.

UFC-pomo Dana White on koronaviruspandemian aikana suunnitellut järjestävänsä otteluita eristetyllä saarella, kun se ei muualla ole tällä hetkellä mahdollista. Amirkhani ei vaikuta asiasta innostuneelta.

– Turvallisuus ja terveys ensin. Se kiteyttää varmaan kaiken, Amirkhani sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat