UFC:n tappelusaarella "omaa kehoaan kusettaneen" ja elvytystöihin joutuneen Makwan Amirkhanin hölmöilyt on hölmöilty: "Minusta tulee mestari UFC:ssä"

Uransa kuudennen UFC-voittonsa viime viikonloppuna Abu Dhabin edustalla ottanut vapaaottelutähti Makwan Amirkhani matkusti Suomeen maanantaina. Otteluviikko paljon puhutulla "tappelusaarella" oli monin tavoin normaalista poikkeava.

– Hyvin erilainen kokemus, Amirkhani kertoo MTV Urheilulle.

Amirkhanin laskujen mukaan hänet testattiin yhteensä kahdeksan kertaa koronaviruksen varalta. Turvatoimet Yasin saarella olivat muutenkin huippuluokkaa.

– Aika ammattimaisesti oli kaikki hoidettu. Henkilökunta hotellilla piti huolta, että turvallisuus menee ennen kaikkea. Ilman maskeja ei kuljeta missään ja niin edelleen, Amirkhani kuvailee.

Toinen merkittävä seikka UFC 251 -otteluillan järjestelyissä oli se, että kaikki tapahtui Yhdysvaltojen aikavyöhykkeen mukaisessa ajassa, vaikka Arabiemiirikunnissa kello käy tunnin edellä Suomea.

Aikataulut oli sorvattu yhdysvaltalaisia tv-katsojia palvelemaan, mutta ottelijoille, kuten Amirkhanille ja hänen skotlantilaiselle vastustajalleen Danny Henrylle, ne aiheuttivat ylimääräistä vaivaa.

– Kyllä siinä ennen ottelua huomasi, miten alkoi sellainen sisäinen kello tikittää, että tässä vaiheessa yleensä ollaan nukkumassa, Amirkhani muistaa.

Amirkhani alkoi kääntää rytmiään jo viikkoa ennen ottelua, heti reissuun lähdettyään.

– Totta kai se on vähän ristiriitaista kusettaa omaa kehoa. Kun herää, niin on jo ilta. Päivät ja aamut nukutaan, kun on kirkasta. Päivänvaloa ei tullut nähtyä kuin ehkä tunti yhteensä koko reissun aikana, Amirkhani kertoo.

"Varmasti olisin päästänyt itse irti"

Itse ottelu oli Amirkhanin kannalta menestys. 31-vuotias turkulainen sai Henryn vastustamattomaan otteeseen jo ensimmäisessä erässä ja päätti leikin niin kutsuttuun anakondakuristukseen.

Ilta palautti Amirkhanin voittokantaan viime vuoden marraskuussa tappioon päättyneen New Yorkin otteluillan jälkeen.

– Tuollainen on oikea Makwan. Harmi, että jäi Nykin reissusta sellainen todistamisen tarve, mutta lähempänä ottelua kuitenkin ymmärsin sen, ettei mun tarvitse todistella kenellekään. Muiden mielipiteillä ei ole hirveästi arvoa mun elämässä, elleivät ne ole positiivisia. Lähinnä tuli todistettua itselleni, että olen oikealla polulla, ja että urheilu on mun juttu, Amirkhani kuvailee.

Ottelun ratkaisu oli dramaattinen, sillä kehätuomari keskeytti sen Henryn menetettyä tajuntansa Amirkhanin kuristusotteessa. Skotti ei luovuttanut tai ei ehtinyt luovuttaa ottelua taputtamalla.

– Jos tuomari ei olisi tullut keskeyttämään väliin, niin varmasti olisin päästänyt itse irti, Henryn tajuttomuuden aistinut Amirkhani kertoo.

Tapaus ei ollut täysin ainutkertainen Amirkhanin uralla.

– Ei se yllätä tuollaisessa kisatilanteessa, että vastustaja ei taputa. Siihen on täysin varautunut. Kun mennään kovemmille saleille, on sellaisia jätkiä, jotka eivät suostu luovuttamaan edes treenissä, Amirkhani kertoo.

– Silloin tällöin on ollut näitä egoillaan tanssijoita, jotka eivät suostu taputtamaan. Se tulee sitten kuin apteekin hyllyltä, että joutuu elvytyshommiin.

Amirkhani saikin kiitosta läpi lajikentän siitä, miten hän hoiti tilanteen ottelun keskeyttämisen jälkeen. Voittotuulettelun sijaan hän nosti Henryn jalkoja tämän verenkierron jouduttamiseksi.

– Kaikki positiivinen palaute on tervetullutta. En mä ole mikään eilisen teereen poika. Hölmöilyt on hölmöilty ja niistä on kasvettu. En näe enää sitä asiaa minään tappeluna tai… Olen vain ammattilainen, piste.

"Aion tehdä tätä vielä neljä, viisi vuotta"

Lähipäivät Amirkhani suunnittelee ottavansa rauhallisesti, käyvänsä kalassa ja lenkillä. Ohjelmassa on myös läheisten tapaamista.

– Viikon ajan vähän leijutaan ja ollaan puheenaiheena. Varmasti tulee taputuksia olalle. Sitten jatketaan töitä kovemmin kuin koskaan aikaisemmin. Vielä yksityiskohtaisemmin otetaan pienemmätkin asiat huomioon.

Tavoitteista kysyttäessä 31-vuotias Amirkhani ei epäröi sanojensa kanssa.

– Pidemmällä tähtäimellä otetaan se vyö, ja minusta tulee historian ensimmäinen suomalainen ja kurdilainen mestari UFC:n höyhensarjassa. Lyhyellä tähtäimellä hoidellaan 4–6 kuukauden päästä kenet tahansa, jonka UFC laittaa mun eteen.

– Minä en niitä vastustajia valitse. Kyseessä on kuitenkin miljardibisnestä pyörittävä yritys. Mä teen mun duunini, pysyn kunnossa ja kehityn. Olen valmis kehään, kun tulee käsky.

Amirkhani kertoo treenaavansa nykyään kuin ammattilainen.

– Pystyotteluvalmentaja sanoi, että "kaksi vuotta tuota, ja sä olet timantti", ja mä aion tehdä tätä vielä neljä, viisi vuotta. Olen hyvin innoissani siitä, että mikä se lopputulos tulee olemaan. Koputetaan puuta, että mies säilyy ehjänä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja