Tyypillinen parisuhteen riitatilanne

Ajankäyttö on yksi pariskuntien yleisimpiä riidanaiheita. Psykologi Tony Dunderfelt maalaa esimerkkitilanteen, jossa osapuolet eivät ymmärrä toisiaan.

"Nainen toteaa, että hänellä ei ole lainkaan omaa aikaa. Pää on aivan sekaisin, hän ei kestä tätä. Hän ilmoittaa miehelleen, että lapsi on haettava musiikkikoulusta.

Miehellä on valtavasti töitä. Hän toteaa vaimolle, että olisit sanonut asiasta eilen.

Nainen täräyttää takaisin: Niin, mutta se on yksinkertaisesti sinun vuorosi hakea lapsi.

Mies toteaa luultavasti ensimmäisenä reaktionaan, että mitä vaimo tuolla tavalla nyt menee ihan sekaisin pikkujutusta. Yrittääkö hän sanoa, ettei hän halua olla enää naimisissa? Mies toisin sanoen ylitulkitsee naisen hermostuneisuuden, ärtyneisyyden ja vihan.

Miehen mielestä asia olisi pitänyt selvittää neuvotellen jo eilen. Hän ei käsitä, että toinen menee niin sekaisin.

Nainen on hirveän pettynyt siihen, ettei mies ota hänen tunnepurkaustaan tosissaan. Tässä tilanteessa nainen osoittaa ikään kuin luottamusta miestä kohtaan, että hän on riittävästi mies ottamaan naisen tunnepurkauksen vastaan. Nainen kokee pettymyksen, kun mies tuomitseekin purkauksen.

Kunnon riita ajankäytöstä olisi voinut puhdistaa ilmaa, mutta mies ei halunnut mennä siihen, koska ei "hullun akan" kanssa voi puhua mitään järkevää.

Helpottaa kun ymmärtää, että molemmat voivat tehdä jotain konkreettista asian hoitamiseksi. Esimerkiksi nainen voi esittää tahtonsa kysymyksen muodossa. Voisitko kulta hakea lapsen tänään? Mies hoksaa, että tunnepurkaus ei ollut häntä vastaan."

Kuva: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja