Mainos

Tyttö kuihdutettiin puuroa syöttämällä - pariskunnalle 8 kuukautta ehdollista

Oulun käräjäoikeus on tuominnut oululaisen pariskunnan kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin tekoaikaan 5-6-vuotiaan tytön heitteillepanosta.

Vuonna 1969 syntyneet isä ja äitipuoli syöttivät tytölle lähes pelkkää puuroa kymmenen kuukauden ajan vuosina 2009-2010, mikä aiheutti tytölle vakavaa alipainoa ja hidasti tämän pituuskasvua.

Lapsesta tehtiin useita lastensuojeluilmoituksia kesän 2010 aikana. Kun tyttö kotikäynnin jälkeen viimein pääsi sairaalahoitoon, hän oli jo nälkiintyneen laiha ja esimerkiksi tytön lihaksistossa oli surkastumisen merkkejä.

Tyttö painoi tuolloin vain vajaat 15 kiloa, vaikka pituudeltaan hän oli 113-senttinen. Viikon osastohoidon aikana tytön paino nousi liki neljä kiloa, kun hän sai kunnolla syödäkseen.

Isä: En huomannut alipainoa

Isän ja äitipuolen mukaan isän työttömyyden takia perheen tulot olivat tippuneet nopeasti ja siksi ruoka ei ollut erityisen monipuolista. Molemmat vakuuttivat oikeudessa, että tytölle oli tarjottu tavallista perusruokaa siinä missä muillekin perheenjäsenille.

Tytön itsensä mukaan äitipuolen kolmelle biologiselle lapselle oli kuitenkin tarjottu huomattavasti laadukkaampaa ruokaa kuin hänelle. Oikeus oli samaa mieltä, sillä muut perheenjäsenet eivät olleet aliravittuja.

Isä ja äitipuoli vetosivat myös siihen, ettei tyttö olisi halunnut syödä. Tyttö kuitenkin söi erittäin hyvällä ruokahalulla sairaalahoidossa ollessaan, mikä oikeuden mukaan todistaa pariskunnan väitteet vääriksi.

Äitipuoli myönsi oikeudessa huomanneensa tytön painon laskeneen, mutta kertoi, ettei ollut kiinnittänyt siihen huomiota. Isä sen sijaan kiisti, että olisi huomannut tyttärensä laihtuneen.

Oikeus piti isän lausuntoa epäuskottavana, sillä esimerkiksi sosiaalityöntekijät, neuvola ja lääkärit olivat laihtumisen huomanneet.

Ehdollista ja sakkoja

Pariskunnalle tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdollisten vankeusrangaistusten lisäksi 90 päiväsakkoa. Miehen tuloilla tämä tarkoittaa noin tuhatta euroa ja naisen tuloilla noin 500:tä euroa.

Lisäksi heidät tuomittiin korvaamaan tytölle 2 500 euroa kärsimyksestä ja tuhat euroa kivusta ja särystä.

Oikeus perustelee tuomiota sillä, että tapaus ei ollut tyypillinen heitteillepano, jossa vanhempi jättäisi lapsen hetkeksi oman onnensa nojaan. Nyt kyseessä oli pitkäaikainen ja tahallinen menettely, jolla ensin estettiin kunnollisen ruoan saanti ja sitten laiminlyötiin terveydenhoidon hankkiminen.

Lisäksi kyseessä on ollut pieni, puolustuskyvytön lapsi, joka on ollut kaikissa suhteissa riippuvainen vanhempiensa huolenpidosta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.