KRP on edistynyt Tytti Yli-Viikariin kohdistuvissa tutkinnoissa – MTV selvitti, kuinka monella pääjohtajan virkamatkalla on lennetty Finnairilla

4:34
Video: Näin pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin toimintaan kohdistuva rikostutkinta on vaikuttanut VTV:n sisällä

Keskusrikospoliisi on tutkinut maaliskuusta lähtien Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin lentopisteiden käyttöä. Tutkinnanjohtaja kertoo MTV:lle viimeisimmät tiedot pääjohtajaan kohdistuvista tutkinnoista.

Keskusrikospoliisi on pitänyt Finnair-lentopisteiden tutkintaa koskevassa tiedotuksessa suhteellisen niukkasanaista linjaa. Tutkinnanjohtaja, KRP:n rikostarkastaja Tommi Reen kertoo kuitenkin, että edistystä on tapahtunut.

– En ota kantaa henkilöön, mutta lentopisteiden käyttöön liittyvä esitutkinta on edistynyt jonkin verran. Olemme kuitenkin edelleen tiedonhankinta- ja analysointivaiheessa, tutkinnanjohtaja kertoo.

Reen kuvailee pisteisiin liittyvän analysoinnin olevan "kohtalaisen haastava prosessi".

MTV:n Rikospaikka-ohjelma kertoi huhtikuussa, että poliisi epäilee Yli-Viikarin käyttäneen virkamatkoiltaan kertyneitä Finnair Plus -lentopisteitä vähintään tuhansien eurojen arvosta henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

VTV:n hallintojohtaja Tuula Sandholm kommentoi aiemmin MTV:lle, että hänen tiedossaan ei ole merkintöjä bonuspisteiden käytöstä Yli-Viikarin työhön liittyviin matkoihin.

Lentomatkoille yli 100 000 euron hintalappu

Valtiotalouden tarkastusviraston pääjohtaja on virkakautenaan matkustanut ahkerasti lentämällä.

MTV Uutisten VTV:ltä pyytämistä tiedoista ilmenee, että Yli-Viikari on tehnyt 92 lentomatkoja sisältävää virkamatkaa kautensa alusta (1.1.2016) alkaen.

Finnairin lentoja on toteutunut yhteensä 59 virkamatkalla, virastosta kerrotaan.

Pääjohtajan lentomatkojen nettokustannukset ovat tältä ajalta olleet 100 812,21 euroa. 

Huomioitavaa on, että kustannukset ja lukumäärät eivät sisällä koronapandemian vuoksi peruuntuneita virkamatkoja.

Toinen tutkinta pidemmällä

Lentopisteisiin liittyvän tutkinnan lisäksi Yli-Viikari on myös epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

– Tämä asia on edennyt pidemmällä, muun muassa kaikki asiaan liittyvät henkilöt on kuulusteltu. Esitutkinta on kuitenkin vielä kesken, kertoo tutkinnanjohtaja Tommi Reen Keskusrikospoliisista.

Tässä tutkinnassa on kyse tapauksesta, jossa VTV maksoi kahden vuoden ajan palkkaa virkamiehelle, jolla ei ollut työtehtäviä.

Kyseessä oleva virkasuhteen päättämissopimus poiki Yli-Viikarille sekä VTV:n oikeudellisista asioista vastaavalle johtajalle Mikko Koiraselle huomautuksen eduskunnan oikeusasiamieheltä.

Vaisu linja pitää

Yli-Viikari ei ole julkisuudessa avannut Finnair Plus -pisteidensä käyttöä.

Yli-Viikari on perustellut Ylellä vaitonaisuuttaan muun muassa sillä, että lentoyhtiöiden bonuspisteet ovat henkilökohtaisia ja tulevat henkilökohtaiselle tilille.

Poliisin tutkintojen sekä Yli-Viikarin runsaiden matkakulujen lisäksi kohua ovat kevään mittaan herättäneet muun muassa tiedot pääjohtajan kauneudenhoitoon käytetyistä veronmaksajien rahoista.

Yli-Viikarin mukaan kaikki kulut ovat liittyneet hänen työtehtäviinsä, eikä rahoja ole käytetty henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

Yli-Viikari on kiistänyt kaikki häneen kohdistetut rikosepäilyt. Pääjohtaja on edelleen pidätettynä virastaan Keskusrikospoliisin tutkinnan ajaksi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja