Työttömiä työnhakijoita on nyt noin sata tuhatta vähemmän kuin vuosi sitten. Talouden elpyminen on johtanut samalla siihen, että monella alalla on pulaa työvoimasta. Työvoimapula on noussut kasvun esteeksi usealle yritykselle.
Hotelli- ja ravintola-ala on yksi niistä aloista, joka tuskailee nyt työvoimapulan kanssa. Kotimaan matkailu on vilkasta ja ravintoloissakin on kävijöitä, mutta alalta on korona-aikana lähtenyt paljon ammattilaisia.
Lue myös: Yrityskenttä on toipumassa koronan jälkeen, mutta kasvu vaatii toimia – EK:n Pakarinen: lisää työperäistä maahanmuuttoa ja kannustimia työn vastaanottamiseen
Tämä on huomattu muun muassa useita hotelleja eri puolilla Suomea pyörittävässä Sokotel Oy:ssä.
– Ammattilaisia on siirtynyt toisille aloille ja avoimia paikkoja on haasteellista täyttää. Hakemuksia avoimille paikoille tulee vähän. Alalle ei ole tunkua, kuten oli vielä pari vuotta sitten, kertoo Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä.
Hotelleissa ja ravintoloissa on pulaa niin ammattitaitoisista vastaanottovirkailijoista, tarjoilijoista ja kokeista.
Työttömyys vähenee
Työvoimapulan taustalla on se hyvä uutinen, että talous elpyy ja työttömyys vähenee.
