Omaan lompakkoon luotetaan: "Kuluttajat arvioivat rahatilanteensa paremmaksi kuin koskaan"

Kuluttajahintojen nousu kiihtynyt Suomessa 1:44
Kuluttajahintojen nousu kiihtynyt Suomessa.

Kuluttajien luottamus talouteen jatkui vahvana heinäkuussa, kertoo Tilastokeskus.

Näkymien osana arvio oman talouden tilasta vuoden kuluttua heikkeni hieman vuodentakaisesta, mutta sen sijaan arvio oman talouden nykytilasta oli heinäkuussa myönteisin koko mittaushistoriassa.

Luottamusindikaattorissa ilmeni, että kuluttajilla on runsaasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroihin. Samoin aikomukset ostaa auto tai omistusasunto sekä aikomus peruskorjata asuntoa olivat viime kuukausien tavoin korkealla.

–  Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat heinäkuussa paremmaksi kuin koskaan. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle, Tilastokeskus kertoo julkistuksessaan.

Tarvikkeiden ja työvoiman saatavuus rassaavat yrityksiä

Valoisia näkymiä jaettiin myös yrityksissä.

Elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat jatkaneet paranemistaan kesän aikana, tiedottaa alan keskusliitto EK oman barometrinsa pohjalta. Liitto kertoo, että nousu on tapahtunut palveluiden näkymien piristymisen varassa.

–  Ensi kertaa koronakriisin aikana suurempi osuus yrityksistä näkee palvelualojen tilanteen kehittyvän parempaan suuntaan. Teollisuudessa vire on jatkunut myös hyvänä ja tilauskanta on ollut viimeksi näin hyvällä tasolla ennen finanssikriisiä, kertoo liiton tutkimusryhmän johtaja Sami Pakarinen tiedotteessa.

Rakentamisessa tunnelma on Pakarisen mukaan sen sijaan odottavampi, eikä teollisuudessakaan näkymä ole enää niin hyvä kuin keväällä. Hänen mukaansa asiaan vaikuttavat osaltaan maailmaa vaivaava komponenttipula sekä raaka-aineiden hintojen nopea nousu.

Kokonaisuutena suurin ongelma yrityksille on hänen mukaansa kuitenkin työvoiman saatavuus. Palvelualoilla saatavuusongelmista raportoi noin joka kolmannes vastaaja, mikä oli ennätyksellisen suuri osuus.

Lue myös:

    Uusimmat