Mainos

Työpaikkakiusaaminen saattaa altistaa diabetekselle

Työpaikkakiusaaminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella altistaa uhrin aikuistyypin diabetekselle. Myös fyysinen väkivalta tai sen uhka liittyvät suurentuneeseen sairastumisriskiin. Tutkittavissa oli mukana suomalaisia ja muita pohjoismaalaisia.

Työpaikkakiusaamista kokeneiden riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli 46 prosenttia suurempi ja väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden 26 prosenttia suurempi kuin muiden työntekijöiden.

Yhteydet heikkenivät jonkin verran, kun analyysissa huomioitiin osallistujien painoindeksi, mutta se ei selittänyt koko yhteyttä. Myöskään alkoholi tai mielenterveysongelmat eivät selittäneet tuloksia.

Työpaikkakiusaaminen voi olla esimerkiksi toistuvaa nolaamista, syrjintää, vähättelyä tai eristämistä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavina, mutta huomauttavat monien muidenkin seikkojen voivan selittää havaintoja. On mahdollista, että kiusaamisen aiheuttama stressi lisää diabetesalttiutta suoraan tai esimerkiksi haitallisten elämäntapojen välityksellä.

Tulokset julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat 19 000:n 40–65-vuotiaan miehen ja 27 000 naisen kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin.

Osallistujat olivat Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Heistä yhdeksän prosenttia oli kokenut työpaikkakiusaamista ja 12 prosenttia oli joutunut väkivallan tai väkivallalla uhkailun kohteeksi. Diabetes todettiin runsaalla 2 000 osallistujalla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Kuinka suuri on riskisi sairastua diabetekseen? Testaa helposti!

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa diabetespotilasta. Omaa riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen voi arvioida verkossa tehtävällä testillä.

7:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.