Maksasairaudet yleistyvät – tutkimus todistaa liikakilojen yhteyden

7:53

Ylipaino ja lihavuus voivat vuosien varrella altistaa monille vakaville maksasairauksille ja jopa maksasyövälle, ruotsalaistutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin seuraamalla 1,2 miljoonaa 17–19-vuotiasta miestä rekisterien avulla lähes 30 vuoden ajan.

Yllä olevalla videolla pohditaan syitä suomalaisten lihavuusepidemiaan.

Seurannan alussa ylipainoisen riski sairastua vakavaan maksasairauteen oli 1,5 kertaa suurempi ja lihavan yli 2 kertaa suurempi kuin normaalipainoisen.

Riskit olivat vielä suurempia, jos mies sairastui myös tyypin 2 diabetekseen. Lihavuuden lisäksi diabetesta potevan riski sairastua maksasairauteen oli yli kolme kertaa suurempi kuin normaalipainoisen.

Seurannan aikana miehillä todettiin yhteensä 5 300 vakavaa maksasairautta ja 250 maksasyöpää.

Maksasairaudet ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti edeltävien vuosikymmenten aikana, ja samaan aikaan myös aikuisten, lasten ja nuorten lihavuus on yleistynyt.

Vakavia maksasairauksia ovat muun muassa hepatiitit sekä rasvamaksatauti. Pahimmillaan maksasairaudet johtavat kuolemaan.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Gut-lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja