Mainos

Työnantajajärjestöt tyrmäävät Antti Rinteen ajatuksen tupon paluusta: "Se on mennyttä maailmaa"

2:12

Työnantajapuolen johtajat kritisoivat SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tupo-lausuntoa. Rinne vaati eilen Elinkeinoelämän keskusliitolta paluuta keskitettyyn sopimiseen. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vetosi eilen puoluevaltuuston puheessaan Elinkeinoelämän keskusliiton johtoon, vaatimalla heiltä tupon palauttamista isänmaallisena tekona. Viimeinen EK:n tekemä keskitetty työmarkkinaratkaisu oli vuonna 2016 tehty kilpailukykysopimus. Sen jälkeen sopiminen siirtyi liittotasolle.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan paluu tupoihin on mennyttä maailmaa. 

– Kansainvälinen kilpailu haastaa meitä koko ajan jaratkaisu siihen on, että jatketaan tällä liittokierroksella, josta meillä on yksi hyvä kokemus viime vuodelta. Perimmäisenä tavoitteenamme on paikallisen sopimisen lisääminen niin, että mahdollisimman paljon työehdoista ja palkoista sovittaisiin työpaikoilla, jossa asiat tunnetaan parhaiten. 

"Tupojen haikailu ei ole tätä päivää"

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan yhteistyön uusi malli syntyy työpaikkatason luottamusta ja sopimista vahvistamalla.

– Tupojen haikailu ei ole tätä päivää. Yritykset toimivat todella kovassa kansainvälisessä kilpailussa ja se vaatii nopeita muutoksia, jotka täytyy räätälöiden yritystasolla. Työpaikoilla tiedetään, että yhdestä puusta veistetyt ratkaisut eivät toimi, ja että ne olisivat este kasvulle ja työllisyydelle. 

Vihreää valoa työntekijäpuolelta

Työntekijäpuolella tupon paluusta sen sijaan ollaan valmiita keskustelemaan. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan on järkevää pitää kaikki työkalut työkalupakissa. 

– Joskus tarvitsemme paikallista sopimista, joskus liittotason sopimista ja joskus on varmasti hyvä katsoa keskusjärjestöjen välistä sopimista. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja