Mainos

Akavan Fjäder jyrähtää: "Kolmikannan aika on todennäköisesti ohi"

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kolmikannan aika nykyisessä muodossaan on todennäköisesti ohi, arvioi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäderin mukaan esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen sopimat valmistelut työelämän lainsäädäntöehdotuksiksi eivät enää välttämättä toteudu sellaisenaan.  

Syynä Fjäderin tilannearvioon on eilen kariutunut päätös yhteiskuntasopimusneuvottelujen aloittamisesta.  
Fjäderin mukaan vaihtoehto yhteiskuntasopimuksen tekemiselle on huonompi.  

-Täytyy aina muistaa, mitä tästä saa. Jos Suomi ei käänny, tulee vielä enemmän työttömiä ja vähemmän verotuloja. Sitä enemmän leikataan hyvinvointiyhteiskunnasta. Nyt Suomea viedään väärään suuntaan, Fjäder sanoo. 

Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitosta puolestaan arvioi, että hallitus ei voi jäädä kolmikantaisten neuvottelujen vangiksi.  

– Kyllä varmasti näissäkin asioissa (lakien valmistelussa) meitä kuullaan. Työmarkkinajärjestöillä ei ole veto-oikeutta. Me olemme sitä mieltä, että veto-oikeutta ei pidä ollakaan.  

Häkämiehen mukaan on toistaiseksi mahdotonta sanoa, mitkä toimet ovat hallituksen pöydällä leikkausten ja veronkorotusten sijaan. Hänen mukaansa suomalaisen työn pärjäämistä parantaisivat esimerkiksi koeaikojen pidentäminen, määräaikaisuuksien helpottaminen ja työehtojen paikallisen sopimisen helpottaminen. Lisäksi hän mainitsee työttömyysturvauudistuksen, jossa työttömyysturva johtaisi voimakkaammin työn hakemiseen.  

Häkämies myös uskoo, että työllisyys- ja kasvusopimuksen päätyttyä työmarkkinakierros käydään liittokohtaisesti.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.