SAK:n Eloranta: Työnantaja haluaa romuttaa sopimusyhteiskunnan

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee kovin sanoin työnantajien toimintaa. Julkisuuteen on kerrottu, että työnantajapuoli on tuonut liittoneuvotteluihin kovia heikennyslistoja, joilla on ollut esimerkiksi lakko-oikeuden rajaaminen ja ay-jäsenmaksun työnantajaperinnän lopettaminen.

– Näyttää siltä, että työnantaja haluaa romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja työehtosopimuksiin perustuvat työelämäsuhteet. Onhan tätä yritetty jo hyvän aikaa, mutta yritykset käyvät yhä röyhkeämmiksi ja läpinäkyvimmiksi, sanoi Eloranta puheessaan SAK:n edustajistolle Helsingissä.

Eloranta ruoskii erityisesti Postia, joka päätti siirtää 700 työntekijää halvemman työehtosopimuksen piiriin. Tämä asia hiertää myös Postin työkiistan sovittelussa.

– (Työntekijäliitto) PAU:n ja ay-liikkeen vastaus on ollut selvä – työehtodumppaus ei käy, sanoi Eloranta.

Eloranta totesi SAK:n hallituksen linjauksen, jonka mukaan hyvän liittokierroksen avauksen aikaansaaminen on tärkeää, koska se hyödyttää kaikkia myöhemmin neuvottelevia.

Hän kehotti työnantajapuolta lopettamaan ay-liikkeen alasajoon tähtäävät toimet ja keskittämään huomion tuottavuuden kasvattamiseen. Hän otti esiin yritysten investoinnit, joita on helpotettu viime vuosina.

SAK valmis työeläkeselvitykseen, mutta kanta ennallaan

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toisti kantansa pääministeri Antti Rinteen (sd.) ehdotukseen muokata työeläkejärjestelmää pientä työeläkettä saavien naisten aseman parantamiseksi.

Eloranta sanoo, että työeläkejärjestelmää ei pidä käyttää tuloerojen tasaamiseen.

SAK on kuitenkin valmis selitystyöhön, joka on kirjattu hallitusohjelmaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja