Mainos

Ahtisaaren kanssa kirjan julkaissut Iloniemi lyttää Suomen talouden tilan: Tästä hallituksesta ei ole tilanteen ratkaisijaksi

Yhteisen kirjan julkaisseet Martti Ahtisaari, Jaakko Iloniemi ja Tapani Ruokanen eivät luota nykyisen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kykyyn nostaa Suomea kriisistä. Myös yksilöiden vastuuta olisi kolmikon mukaan lisättävä.

Tänään julkaistu Miten tästä eteenpäin -kirja piirtää synkän kuvan Suomen henkisestä ja taloudellisesta tilasta. Kirjan tekijöiden mukaan esimerkiksi työmarkkinoiden uudistukset ovat olleet liian hitaita ja täysin riittämättömiä.

– Meillä ei ole vielä laajemmalti sellaista kriisitietoisuutta, joka johtaisi määrätietoisiin toimiin. Kymmenen kuukauden neuvottelu siitä, pidennetäänkö työaikaa 24 tunnilla vuodessa, on minusta makaaberi esimerkki, ministeri Jaakko Iloniemi sanoo.

Kolmikon mukaan nykyiseltä hallitukselta puuttuu rohkeus tehdä tarvittavia muutoksia. Päätettyjä uudistuksia on vedetty pois, eikä työmarkkinajärjestöjä ole pystytty painostamaan ratkaisuihin.

– Ei tästä hallituksesta ole näiden kysymysten ratkaisijaksi, Iloniemi näkee.

Kehitys käännettävä heti

Suomen kehitystä pitkään aitiopaikalta seurannut kolmikko näkee, että pohjat ovat Suomessa yhä kunnossa: ihmisten koulutustaso on korkea, maan luottoluokitus suhteellisen hyvä ja yhteiskuntamalli toimii. Suunta on miesten mukaan kuitenkin täysin väärä, ja kehitys pitää saada kääntymään heti.

– Jos emme kykene uudistamaan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, edessä on Amerikan tie: ajautuminen ääripäihin, keskiluokan näivettyminen, köyhien köyhtyminen ja rikkaiden rikastuminen, kolmikko varoittaa.

Ratkaisuksi keskustelijat tarjoavat muun muassa paikallisen sopimisen vahvistamista ja asuntopolitiikan muuttamista niin, että ihmisillä olisi nykyistä paremmat mahdollisuudet muuttaa työn perässä. Myös yksilöiden asenteisiin kaivataan muutosta.

– En halua olla hiljaa. On nähtävä se kaikki, mitä on tässä maassa saatu aikaan näiden vuosisatojen aikana kansalaisten hyväksi. Kaikki saavat kunnon koulutuksen ja terveydenhuollon, vähäosaiset ja varakkaat, on luotu keskiluokka. Tähän kuuluu, että jokaisella on velvollisuus täydentää omaa osaamistaan koko ikänsä. Siitä on vaiettu turhan kauan. Ei tämä hyvä pysy tuijottamalla telkkaria, presidentti Martti Ahtisaari lataa.

2:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.