Työllisyysnäkymät vaisuja, mutta ennusteessa myös hyvä puoli

Työllisyys paranee vain hitaasti, ennustaa työ- ja elinkeinoministeriö tuoreessa raportissaan. Kaikkiaan tänä vuonna on ennusteen perusteella noin 350 000 työtöntä, ja ensi vuonna heidän määränsä vähenee runsaalla kymmenellätuhannella.

Pitkäaikaistyöttömiä on nyt noin 125 000 ja ensi vuonna kutakuinkin saman verran. Pitkäaikaistyöttömyyden luvut alkavatkin lähentyä 1990-luvun laman jälkeisiä huippuvuosia. 

Pitkäaikaistyöttömäksi lasketaan yli vuoden työttömänä olleet.
Vaisut työllisyysnäkymät jatkuvat, sillä valtiovarainministeriö ennustaa lähivuosiksi ainoastaan noin yhden prosentin vuosikasvua bruttokansantuotteeseen.

Työministeriön ennusteen myönteisenä puolena on, että nuorten alle 25-vuotiaiden työttömien määrä vähenee. Nuoria työttömiä on tänä vuonna noin 45 000 ja ensi vuonna kolmisentuhatta vähemmän. 
Lisäksi yhä useampi avoin työpaikka täytetään nopeasti vain muutamassa viikossa.

Eläketuki siivoaa pitkäaikaistyöttömien lukuja

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen Lex Lindströminä tunnetusta laista, jolla erityisen vaikeaan asemaan joutuneita ikääntyneitä pitkäaikaistyöttömiä lasketaan eläkkeelle.

Eläketuki olisi kertaluonteinen ratkaisu. Siihen oikeutetuille maksettaisiin rahallista tukea, kunnes he voisivat siirtyä vanhuuseläkkeelle.

Tukea voisivat hakea ennen 1. syyskuuta vuonna 1956 syntyneet, jotka ovat olleet viisi vuotta lähes yhtäjaksoisesti työttömänä.

Rakentaminen vetää

Rakennusalan työllisyysnäkymät paranevat ennusteen perusteella selkeästi. Rakentamisen työllisyys kasvaa tänä vuonna noin 9 000 henkilöllä ja ensi vuonna noin kuudellatuhannella. 

Rakentamisen myönteisiä odotuksia tukevat investointien piristyminen, alhaiset korot, asuntolainojen hyvä saatavuus sekä uudisrakentaminen kasvukeskuksissa kuin myös korjausrakentamisen tarpeet. Lisäksi halpa öljyn hinta edistää infrarakentamista.

Kehitys on johtanut siihen, että osaan rakennusalan työpaikoista ei kaikilla alueilla tahdo löytyä työntekijöitä.

Sen sijaan palvelualoilla kehitys on maltillista, joskin osa-aikatyö lisääntyy. Teollisuudessa ei vieläkään tapahdu merkittävää käännettä parempaan. 


Lue myös:

    Uusimmat