Huikea käänne: Työttömyys laskee jopa ennakoitua nopeammin – erityisesti pitkäaikaistyöttömien tilanne helpottaa

Työtä saanut 56-vuotias Pekka:"Tämä on ihan mahtavaa!" 1:46

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että työttömyys laskee ennakoitua nopeammin. Erityisen nopeasti laskee pitkäaikaistyöttömien määrä. Työllisyys kasvaa tänä ja ensi vuonna kohtalaisesti.

Työllisyysasteen ennustetaan nousevan tänä vuonna 69,4 prosenttiin ja ensi vuonna 69,9 prosenttiin. Hallituksen työllisyystavoite on 72 prosenttia vuonna 2019, kun vaalikausi päättyy.

– Työllisyysasteen nousu on osin seurausta työvoiman kysynnän kasvusta, mutta selittyy osin myös työikäisten määrän supistumisella, arvioi TEMin neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo.

Ennusteen mukaan työvoimaa on tänä vuonna työmarkkinoilla noin 4 000 henkilöä enemmän kuin viime vuonna. Työikäisen väestön määrä kasvaa enää muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen se alkaa vähentyä keskimäärin 10 000 hengen vuosivauhdilla.

Ministeriön ennusteen mukaan työttömiä työnhakijoita olisi tänä vuonna yhteensä noin 314 000, mikä on keskimäärin 35 000 vähemmän kuin viime vuonna. Pitkäaikaistyöttömien määrä laskee tänä vuonna 23 000:lla viime vuoteen verrattuna, jolloin pitkäaikaistyöttömiä oli 124 000.

Ministeriön mukaan teollisuuden elpyminen tukee etenkin palvelusektorin työllisyyttä. Rakennusalalla työllisyyden kasvun odotetaan hidastuvan ensi vuonna.

Myös valtiovarainministeriö ennusti huhtikuun lopussa, että hallitus jää kauaksi työllisyystavoitteestaan. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan työllisyysaste jää 70 prosenttiin vuonna 2019.

TEM julkaisee lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteen kahdesti vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat