Twitter päätti rajoittaa sitä, montako twiittiä voi lukea päivässä – suomalainen poliisiviranomainen ihmeissään

Elon Musk osti Twitterin - kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll:"Vaikutuksia sananvapauteen ja pelisääntöihin" 1:16
Elon Musk osti Twitterin. Miten se vaikuttaa sananvapauteen ja alustan pelisääntöihin?

Elon Muskin mukaan ongelmana firmat, ​​jotka käyttävät Twitterin dataa avuksi kouliessaan tekoälyä.

Sosiaalisen median alusta Twitter on alkanut rajoittaa sitä, kuinka monta tviittiä eli viestiä eri tileiltä voidaan lukea päivän aikana. Väliaikaisiksi tarkoitetuista rajoituksista kertoi viestialustan omistava miljardööri Elon Musk Twitterissä lauantaina.

Laaja vihainen palaute tai muut syyt saivat Twitterin kuitenkin heti korottamaan päivittäin luettavissa olevien twiittien maksimimääriä.

Poliiseille tärkeä tiedotuskanava

Turvallinen Helsinki -verkoston puheenjohtaja, ylikomisario Jari Taponen julkaisi Twitterissä eilen kirjoituksen, jonka mukaan hänen käyttöoikeuksiaan oli rajoitettu.

Poliisiviranomaiset käyttävät Twitteriä tiedotuskanavana laajasti. 

– Onkohan tämä alusta kuitenkaan sopiva viranomaiselle, Taponen pohtii twiitissään, jonka mukaan Taposen käyttörajoitus on ylitetty.

Uusimman ilmoituksen mukaan tileiltä, jotka eivät maksa Twitterille sinisestä varmennusmerkinnästä, saa lukea päivässä 1  000 tviittiä. Jos tällainen varmentamaton tili on uusi, siltä saa lukea 500 tviittiä. On epäselvää, mitkä tilit lasketaan uusiksi tileiksi.

Varmennetun eli maksullisen Twitter-tilin käyttäjät voivat lukea 10  000 viestiä päivässä.

Twitterin omistaja ei antanut aikataulua, kuinka kauan rajoitukset ovat voimassa.

Useat Twitterin käyttäjät vastasivat Muskin ilmoitukseen vihaisilla viesteillä.

–  Lopeta tviittaaminen, Elon, haaskaat lukuoikeuttani, yksi kommentoi.

Päivää aiemmin Musk ilmoitti, että tviittejä ei voisi vastedes enää lukea ilman Twitter-tiliä.

"Goodbye Twitter" (hyvästi Twitter) on ollut trendikäs aihe Yhdysvalloissa viikonloppuna.

Järjestelmää manipuloitu?

Musk sanoi rajoituksiin ryhdytyn siksi, että alustalta olisi varastettu dataa ja järjestelmää olisi "manipuloitu".

Keskeinen ongelma näyttävät olevan yritykset, ​​jotka käyttävät Twitteriä avuksi rakentaessaan tekoälymallejaan. Tekoälyn kehittäminen Twitterin avulla on Muskin mukaan kasvanut siihen pisteeseen, että se on aiheuttanut liikenneongelmia sivustolla.

Monet yritykset syöttävät ohjelmiin esimerkkejä tosielämän keskusteluista sosiaalisen median sivustoilta, kun ne pyrkivät luomaan tekoälyä, joka pystyy reagoimaan ihmisen kaltaisesti.

–  Sadat organisaatiot – tai sitäkin useammat – ovat keränneet Twitter-dataa äärimmäisen aggressiivisesti. Se on vaikuttanut (alustan) todelliseen käyttökokemukseen, Musk sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat