Tv-vaikuttajan paljastuskirja: Spede vikitteli naisia alushoususillaan ja antoi potkut, jos flirttiin ei vastattu

Jorma Sairanen toteaa muistelmakirjassa miettineensä, miten estoisesta omaan tilaansa vetäytyvästä Pertti "Spede" Pasasesta tuli rakastettu koomikko.

Kaupallisilla televisiokanavilla johtotehtävissä pitkään toiminut Jorma Sairanen puhuu Daddy Cool – Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla -muistelmissa (Teos 2017) suomalaisen viihteen legendasta, Pertti "Spede" Pasasesta.

Sairanen toteaa kirjassa Speden saattaneen tehdä sketsisarjaa ja elokuvaa, jossa aikuiset miehet ruudullisissa puvuissa esittivät pikkupoikia hiekkalaatikolla.

– Absurdimpaa kuin niiden tekeminen oli tietenkin niiden menestys. Jos Maikkarilla oltiin joskus kulisseissa vihaisia Spede Yhtiöiden tekeleitten tuotantoarvoista, mainosmyynnissä kuitenkin hierottiin käsiä. Maikkarille Spede toikin niin paljon rahaa, että hän sai tehdä talossa mitä huvitti, Sairanen muistelee.

Sairanen myös toteaa Speden halunneen "säpinää".

– Alalla tiedettiin hänen vikittelevän nuoria naisia, jotka tulivat hänen ohjelmiensa avustajiksi ja elokuvien pikkuosiin. Näin touhua sen verran läheltä, että voin määritellä sen olleen todennäköisesti joistain naisista aika painostavaa, mutta ei ylitsepääsemättömän härskiä.

– Ainakin kahdessa tapauksessa Spede oli ollut kalsareissa ja puhunut levottomia, kun nainen oli tullut töihin. Monessa tapauksessa työt olivat loppuneet, kun Spede ei saanut vastakaikua flirttiin. Nyt, 2010-luvulla, moinen toiminta johtaisi välittömästi syytöksiin sekä julkisuudessa että todennäköisesti juridisella puolella. Vielä 1990-luvulla kulttuuri oli hyvin erilaista.

Sairasen mukaan juttua piti sietää huumorin varjolla.

– Täytyy silti vielä korostaa, että ei Spedeä koskaan saatu kiinni mistään, mikä olisi ollut kestämätöntä. Sen sijaan tunnetumpaa julkisuudessa oli Speden aggressiivinen puoli. Jos hän ei pitänyt jostain ihmisestä tai asiasta, hän saattoi esittää avoimia, mutta juuri pikkuisen epäsuoria uhkauksia väkivallasta.

– "Musta käsi kostaa, ellet lopeta", saattoi olla uhkauksen muotoilu. Voi kuulostaa hauskalta, mutta ei lieväkään pahoinpitely hauskaa ole, Sairanen kirjoittaa.

Jorma Sairasen ja Kalle Kinnusen kirjoittama muistelmakirja julkistettiin maanantaina 27.3. Helsingissä.

Sairanen jäi eläkkeelle MTV Median ohjelmajohtajan tehtävästä vuonna 2014. Sairanen teki suurimman osan urastaan MTV:ssä, mutta oli myös perustamassa tv-kanava Nelosta 1990-luvun lopulla.

7:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja