Mainos

Tv-dokumentti: Norjalaisten menestyksen takana doping

Norjalaiset ovat olleet yhdessä ruotsalaisten kanssa äänekkäästi tuomitsemassa suomalaiset huijareiksi Lahden MM-hiihtojen joukkokäryn jälkeen. Nyt näyttää siltä, että norjalaiset ovat saaneet oman dopingskandaalinsa.

Norjan TV 2:n tuottaman dokumentin mukaan Norjan hiihtomaajoukkueen mahtava menestys viimeisen kymmenen vuoden aikana ei perustu pelkästään loistaviin hiihtäjiin, vaan myös systemaattiseen dopingin käyttöön.

Tv-ohjelman mukaan Lillehammerin vuoden 1994 norjalainen mitalisade oli paljon onnistuneen dopingin käytön ansiota. Ohjelmassa näytettiin lista Norjan joukkueen tilaamasta 150 lääkeaineesta, joiden joukossa oli lukuisia urheilussa kiellettyjä lääkeaineita ja niiden oireiden lieventämiseen tarkoitettuja lääkkeitä.

Kadonnut 72 litraa plasmanlaajentajaa

Lillehammerissa Norjan joukkueen lääkeapteekkiin oli tilattu 72 litraa plasmanlaajentajaa. Tämä viittaa siihen, että norjalaisurheilijat mahdollisesti olivat joutuneet laimentamaan vertaan ennen kisoja. Tämä taas saattaa viitata systemaattiseen veriarvoja parantavan EPO-hormonin käyttöön.

Plasmanlaajentajat eivät olleet Lillehammerin olympiavuonna kiellettyjen lääkeaineiden listalla, vaan ensimmäistä kertaa niiden käyttöä testattiin Lahden MM-hiihdoissa, jossa kuusi suomalaishiihtäjää jäi kiinni.

Televisio-ohjelmassa suomalaisten Lahden MM-hiihdoissa käräyttänyt norjalaislääkäri Inggard Lereim väitti, että lääkkeet oli jonkinlainen katastrofivarasto. Hänen mukaansa lääkkeet palautettiin olympialaisten jälkeen, mutta tästä palauttamisesta eivät norjalaiset ohjelman tekijät ole löytäneet mitään todisteita.

Satoja dopingpotilaita

Norjalainen urheilulääkäri Helge Oftebro väittää, että norjalaisessa huippu-urheilussa käytetään kiellettyjä aineita. Oftebro sanoi, että 1980-luvulla urheilijoiden vaatesäilöt näyttivät "sotasairaaloilta suonensisäisine aineineen ja verta tippuvine neuloineen".

52-vuotias lääkäri väitti hoitaneensa yksityisvastaotollaan satoja dopingin käytön vuoksi sairastuneita urheilijoita, ei kuitenkaan esimerkiksi Norjan hiihtosankareita Björn Dählieä tai Vegard Ulvangia.

Norjan huippu-urheilun johtaja Björge Stensböl oli raivoissaan urheilulääkäri Oftebron väitteistä systemaattisesta dopingin käytöstä.

-Ohjelma oli rakennettu pelkästään huhujen, spekulaation ja vihjailujen varaan. Olen vastannut Norjan huippu-urheilusta 12 vuoden ajan ja niiden vuosien aikana teemana on ollut rehellisyys ja taistelu dopingia vastaan.

Urheilujohtajan mukaan lääkeaineet Lillehammerin olympialaisiin oli tilattu koko olympialaisten lääkehuoltoa ajatellen. Lääkäri Lereimillä oli selitys erikoisesti varustetulle lääkevarastolle.

-Lillehammerissa oli 12 eri kilpailuareenaa ja yli sata ensiapupistettä. Kisojen aikana hoidettiin noin 3500 tapausta, Lereim laski.

Arvokisojen mitalihiihtäjä Trude Dybendahl kiistää dopingsyytökset jyrkästi.

-Kyllä sen olisi heti huomannut, jos joku joukkueesta olisi yhtäkkiä alkanut pärjätä paljon paremmin kuin muut, kuittaa Dybendahl dopingväitteet.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.