Tuulivoiman tuotanto on kasvussa, tuuleeko Suomessa siis nykyään enemmän? – Tuore tutkimus paljastaa kiinnostavan tiedon tuulista ja ilmastonmuutoksesta

Suomessa on viime kuukausina tuullut tavanomaista enemmän, kertoo STT:n jakama Uutissuomalaisen selvitys. Nopeasti voisi tulkita, että tämä johtuu ilmastonmuutoksesta, jolla on tapana lisätä säiden ääri-ilmiöitä, kuten kovia tuulia.

Tuulituhoista on uutisoitu viime aikoina monta kertaa ja tänään aamulla risteilyaluskin oli vaikeuksissa kovan tuulen takia. 

Tuore tutkimus kuitenkin paljastaa, että ilmastonmuutoksella on vain hyvin pieni vaikutus tuulisuuteen Suomessa. 

Energiateollisuuden tilastojen mukaan tuulivoimaa tuotettiin toukokuusta 2018 toukokuuhun 2019 lähes 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavalla jaksolla. Vaikuttaa siis siltä, että Suomessa on nyt tuullut entistä kovemmin. 

– Lyhyellä aikavälillä tuulisuuden kasvua näyttäisi olevan. Se ei välttämättä kerro, että sellainen jatkuisi tulevaisuudessa, kertoo  Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

Pysyvästä tuulisuuden kasvusta ei siis voi puhua.

– Tuulisuuteen vaikuttaa luontainen vaihtelu hyvinkin paljon ja se, millainen on suursäätilanne. Välillä on matalapainevoittoista, jolloin tuulet voimistuvat ja välillä korkeapainevoittoista, jolloin tuulet ovat heikompia. 

Matalapaineen tuomat tuulet tyypillisiä Suomessa

Matalapaineet tuovat tyypillisesti mukanaan tuulta.

Forecan meteorologi Jenna Salmisen mukaan Atlantilta päin, lännestä ja lounaasta tuleva matalapaine ja sen mukana tulevat tuulet ovat hyvin tyypillisiä Suomessa. 

– Matalapaineet tasoittavat lämpötilaeroja. Päiväntasaajalta tulee lämmintä ilmaa ja Pohjoisnavalta taas kylmää ilmaa. Suomi sijaitsee keskileveysasteilla, joten matalapaineet ovat meille hyvin tyypillisiä ja ilmansekoittajia. 

Lännestä ja lounaasta lisää tuulia

Ilmastonmuutos tuo mukanaan sään erilaisia ääri-ilmiöitä, kuten kuivuutta, voimakkaita sateita ja voimakasta kuumuutta.

Ilmastonmuutostutkija Kimmo Ruosteenoja Ilmatieteen laitokselta kertoo Ilmatieteen laitoksen vastikään julkaisemasta tutkimuksesta, jonka mukaan Suomessa ilmastonmuutoksella on vain hyvin pieni vaikutus tuulisuuteen nyt ja tulevaisuudessa. 

– Selvin muutos on se, että läntisen ja lounaisen suunnan tuulet lisääntyvät. 

Ruosteenojakin vahvista, että tuulisuudessa on luontaista vaihtelua. 

– Esimerkiksi 1990-luvulla oli melko tuulista, kun taas esimerkiksi 60-luku oli vähemmän tuulinen.

Ruosteenoja mainitsee joillain Euroopan alueilla tuulien jopa heikenneen.

– Tähän on vaikuttanut metsien kasvu useilla alueilla. Metsitetyt alueet vaimentavat tuulen vaikutusta. Tässä tapauksessa tuulten heikkeneminen ei siis johdu ilmastollisista tai meteorologisista syistä.

Pienikin muutos näkyy tuulivoimassa

Tuulivoiman tuotannossa tuulisuuden kasvu näkyy tietenkin positiivisesti. Viime kuukausien tuulisemmat päivät ovat tehneet hyvää tuulivoimaloille.

– Tuulivoimassa on mielenkiintoista se, että tuulen ei tarvitse hirveästi edes voimistua, jotta saadaan paljon tehokkaammin tuotettua tuulienergiaa, Ruosteenoja selittää.

– Jos esimerkiksi tuulen nopeus nousee viidestä metristä kymmeneen metriin sekunnissa, saadaan kahdeksankertaisesti tuulienergiaa, koska liike-energia kasvaa nelinkertaisesti ja tuuli kulkee kaksi kertaa nopeammin.

Lue myös:

    Uusimmat