Tuttu, mutta epämiellyttävä tuoksu – miksi märän koiran turkki haisee?

Useimpien mielestä märän koiran turkki on yksi epämiellyttävimmistä hajuista. Mutta tiedätkö, miksi kastunut koira haisee mielestämme niin pahalta?

Kaikki koiranomistajat tietävät, miltä uimareissun tai pesun kokenut koira tuoksuu. Tämä monen nenään epämieluisa tuoksu ei itse asiassa johdu turkista, vaan sen pinnalla elävistä mikrobeista. 

Nämä bakteerit ja hiivat eivät tuoksu kuivina, mutta veteen osuessaan ne alkavat hajota ja luovat koiran ympärille niin sanotun hajupilven. Nämä mikrobit kulkevat ilman kautta nenäämme ja aiheuttavat aivoihimme hajukokemuksen. 

Haju korostuu kosteassa ilmassa

Aina kun hengitämme, aistimme ilmassa leijuvia molekyylejä syvällä nenäonteloissamme. Täällä sijaitsee joukko reseptoreja, joiden avulla kykenemme haistamaan lukuisia molekyylejä. Reseptorit lähettävät aivoillemme signaalin, joka kulkee niin sanottuun hajukeskukseen ja saa meidät aistimaan erilaisia tuoksuja.

Kastuminen saa koiran tuoksumaan pahalta, sillä nämä yhdisteet leijailevat koiran turkista suoraan neniimme. Eli varsinaisesti koiran turkki ei haise, vaan sen yläpuolella leijailevat molekyylit.

Haju korostuu entisestään, jos ilmassa on paljon kosteutta. Mitä kosteampi ilma on, sitä helpommin molekyylit siirtyvät suoraan neniimme. Toinen syy koiran turkin hajuun johtuu sen rasvaisuudesta. Kastuessaan rasva eltaantuu ja saa turkin tuoksumaan epämiellyttävältä. 

Vaikka märkä koira saattaa joidenkin ihmisten mielestä haista hyvinkin vastenmieliselle, koirat kokevat sen eri tavalla. On todettu, että koirat ovat erittäin mieltyneitä ihmisten mielestä epämiellyttäviin hajuihin. Kuten kaikki koiranomistajat tietävät, koirat ovat erittäin kiinnostuneita juuri niistä kohteista, joita me emme haluaisi heidän haistelevan. 

Tämä kaltoinkohdeltu koira pääsi takaisin jaloilleen pienellä avustuksella, katso video:

Lähde: Techinsider

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja