Ukrainan sodan tapahtumat 2. joulukuuta 2023

Pääsihteeri Stoltenberg patistaa Nato-maita Ukrainan aseapuun 2:05
Pääsihteeri Stoltenberg patistaa Nato-maita Ukrainan aseapuun.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 2. joulukuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • IAEA kertoo, että Zaporizhzhjan ydinvoimalassa katkesivat sähköt kahdeksannen kerran sodan aikana aiheuttaen vakavan turvallisuusriskin.

  • Asiantuntija-arvioden mukaan Ukrainan ja Venäjän miehistötappiot ovat koko sodan ajan olleet pääosin samansuuruisia. Tarkkoja lukja ei ole voitu vahvistaa.

  • Presidentti Zelenskyi on nostanut esille tarpeen vahvistaa Ukrainan puolustusta talven alla, kun Venäjän pelätään tekevän uusia iskuja maan energiainfrastruktuuriin.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Sunnuntain seuranta löytyy täältä

21.26: Ukrainan entistä presidenttiä estettiin poistumasta maasta

Ukrainan rajavartijat ovat estäneet maan entistä presidenttiä Petro Poroshenkoa poistumasta maasta, koska hänen tarkoituksenaan oli tavata Unkarin pääministeri Viktor Orban, kertoi maan turvallisuuspalvelu SBU.

Poroshenkon mukaan hänellä oli suunnitteilla useita korkean tason tapaamisia, kun hän yritti lähteä maasta perjantaina.

SBU:n mukaan Orban on säännöllisesti esittänyt Ukrainaa vastustavia kantoja. Tämän lisäksi Venäjä oli SBU:n mukaan suunnitellut käyttävänsä tapaamista "informaatio- ja psykologisiin operaatioihin Ukrainaa vastaan".

Poroshenkoa on estetty lähtemästä maasta aikaisemminkin, muun muassa viime vuoden toukokuussa, kun hän suunnitteli matkaavansa sotilasliitto Naton kokoukseen Liettuassa.

Poroshenko oli Ukrainan johdossa vuosina 2014–2019. Häntä vastaan aloitettiin esitutkinta muun muassa maanpetos- ja korruptiosyytteistä virkakauden päätyttyä. Poroshenkon mukaan kyseessä oli poliittinen ajojahti.

(STT)

18.04: Venäjä aikoo kasvattaa armeijaansa

Venäjä aikoo kasvattaa armeijansa vahvuutta 15 prosentilla. Asevoimien mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita uutta liikekannallepanoa tai muutoksia asevelvollisuuteen.

– Armeijan kokopäiväisen vahvuuden kasvattaminen johtuu kasvavista maahamme kohdistuvista uhista, jotka liittyvät erityissotilasoperaatioon ja Naton jatkuvaan laajentumiseen, Venäjän asevoimat perusteli käyttäen termiä, jota Venäjä käyttää maan Ukrainassa käymästä sodasta.

Asevoimien mukaan sotilaiden määrä kasvaa noin 170 000:lla, minkä se arvioi olevan "riittävä" vastaus "Nato-blokin aggressiiviseen toimintaan".

Asevoimat ovat viime aikoina pyrkineet houkuttelemaan väkeä armeijaan muun muassa värväyskampanjoilla ja taloudellisilla eduilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vahvisti asetuksen maan sotilasvahvuuden kasvattamisesta perjantaina.

16.45: Saksalaismedia: Ryhmä ukrainalaissotilaita suorittanut Patriot-ilmatorjuntakoulutuksen Saksassa

Jo toinen 70 ukrainalaissotilaasta ja upserista koostuva ryhmä suoritti Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän koulutuksen Saksassa, kertoi Deutsche Welle saksalaisiin virastotietoihin viitaten.

Yli kuuden viikon mittainen kurssi järjestettiin salaiseksi jäävässä ilmavoimien tukikohdassa Saksassa.

Koulutusta valvonut Bundeswehrin kenraaliluutnantti Andreas Marlow sanoi saksalaismedialle, että ukrainalaiset sotilaat pystyvät nyt käyttämään järjestelmiä itsenäisesti.

Edellinen ryhmä harjoitteli Saksassa helmikuussa 2023. 

15.27: Zaporizhzhjan ydinvoimalassa katkesivat yöllä sähköt – "Olisi voinut johtaa ydinkatastrofiin"

Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalassa katkesivat sähköt tilapäisesti eilen ennen puoltayötä, mistä aiheutui merkittävä vaaratilanne. Asiasta kertoi tänään Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiedotteessaan.

Kyseessä oli IAEA:n mukaan jo kahdeksas kerta sodan aikana, kun virta katkesi Euroopan suurimman voimalan molemmista ulkoisista sähkölinjoista, mikä aiheutti täyden sähkökatkoksen.

– Tämä on kahdeksas sähkökatkos, joka tapahtui Zaporizhzhjan ydinvoimalassa ja se olisi voinut johtaa ydinkatastrofiin, Ukrainan energiaministeriö sanoo tiedotteessaan.

IAEA:n mukaan katkoksen aikana sähköä saatiin hätätilanteisiin tarkoitetuista varageneraattoreista.

Järjestö on useasti varoittanut lähistöllä käytävien taistelujen vaarantavan ydinturvallisuuden.

14.14: Väite: Useita venäläissotilaita kuollut – sytyttivät lounaalla tulen omien ammustensa viereen

Räjähdys on tappanut kahdeksan tai 12 venäläistä sotilasta Rostovin alueella 3. marraskuuta, kertoo venäläismedia 161.ru. Asiasta uutisoi myös esimerkiksi ukrainaismedia Kyiv Post.

Räjähdyksen uskotaan tapahtuneen, koska venäläissotilaat sytyttivät tulen ammusvaraston lähellä.

Venäläismedian mukaan viranomaislähteet ovat vahvistaneet tapahtuneen heille. 

Alustavasti tapauksen epäillään johtuneen "turvallisuusohjeiden noudattamatta jättämisestä".

8.06: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 000 sotilasta ja 7 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 070 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 7 taistelupanssarivaunua, 13 panssariajoneuvoa ja 10 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

19.12: Zelenskyi: Puolustusta rintamalla on vahvistettava nopeasti 

Torstaina Ukrainan rintamalla maan itä- ja eteläosissa vieraillut presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tapaamilleen komentajille, että Ukrainan puolustusta on vahvistettava nopeasti talven alla, kertoo BBC.

– Meidän on vauhditettava rakenteiden rakentamista kaikilla niillä sektoreilla, joilla vahvistusta tarvitaan, Zelenskyi sanoi puheessaan. 

Zelenskyin mukaan eniten pitää kiinnittää nyt huomiota Donetskin alueen itäisiin kaupunkeihin ja keskeiseen puolustuslinjaan koillisosassa.

10.46: Etyj-kokous päättyy vaikeassa tilanteessa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ulkoministerikokous päättyy tänään Pohjois-Makedonian Skopjessa.

Kokouksessa on määrä vihdoin sopia järjestön ensi vuoden puheenjohtajasta, joksi on kompromissiratkaisuna nousemassa Malta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin on myös määrä pitää tänään oma lehdistötilaisuus Skopjessa.

Lavrovin osallistuminen kokoukseen sai Ukrainan, Puolan ja Baltian maat boikotoimaan kokousta.

10.02: Ukraina: Venäjä menetti päivässä liki 1 300 sotilasta ja yli 40 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 280 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 13 taistelupanssarivaunua, 32 panssariajoneuvoa, 22 tykkiä ja kaksi raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue lisää perjantain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat