Mainos

Tutkinnanjohtajalle huomautus Vihdin ahdistelutapauksen tiedottamisesta

Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario on saanut kirjallisen huomautuksen tiedotettuaan asiasta, joka oli jo syyttäjällä syyteharkinnassa.

Kyse on viime syksyllä Vihdin kirkonkylällä tapahtuneeksi epäillystä teinityttöjen ahdistelusta. Kaksi teinityttöä kertoi, että kolme Vihdin Hopeaniemen vastaanottokeskuksen asukasta ahdisteli heitä seksuaalisesti. Asiasta tehtiin rikosilmoitus, ja Länsi-Uudenmaan poliisi alkoi tutkia asiaa.

Tutkinnanjohtaja kertoi julkisuuteen tammikuussa, että rikosepäilyt olisivat kuivumassa kasaan. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että tapaus oli jo tuolloin syyttäjällä syyteharkinnassa.

Yksityishenkilö teki asiasta hallintokantelun.

Muisti väärin jutun tilan

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos katsoo maanantaille kirjatussa päätöksessä, että tiedottamisvastuu olisi pitänyt siirtää syyttäjälle toimittajan tiedusteltua asiasta.

Tutkinnanjohtajan mukaan syynä toimintaan oli muistin pettäminen, kun paikallislehden toimittaja tiedusteli paljon huomiota herättäneen jutun etenemisestä 19. tammikuuta.

– En siinä tilanteessa muistanut jutun tilaa, en saanut jutun tutkijaa kiinni, ja koska toimittajalla ei ollut nimiä, joilla olisin voinut tarkistaa jutun tilan poliisin tietojärjestelmistä, päätin lausua sellaiset tosiasiat, jotka muistin esitutkinnasta ja sillä olettamalla että juttu on edelleen avoinna ja olen siinä tutkinnanjohtajana, hän kertoo antamassaan selvityksessä.

Hän antoi lausuntoja myös muille medioille.

Väärää tietoa

Jutun tilan lisäksi tutkinnanjohtajan lausunnot olivat ristiriidassa syyttäjän tekemän syyteharkintaratkaisun kanssa.

Aiemmin tässä kuussa kihlakunnansyyttäjä Saila Tuomala päätti nostaa jutussa syytteet kahta miestä vastaan.

Toista miestä syytetään kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja toista kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä kahdesta seksuaalipalvelujen ostoyrityksestä nuorelta henkilöltä.

Tutkinnanjohtaja kertoo halunneensa lausunnollaan hälventää mediassa aiheettomia turvapaikanhakijoihin kohdistuneita epäilyjä, jottei heidän asemansa muuttuisi entistä vaikeammaksi.

Päätöksessä todetaan, että asiat olisi pitänyt tarkistaa ennen tiedottamista.

– Nyt hän on tiedottanut asiasta muistamatta sitä, että juttu on tuolloin ollut jo syyteharkinnassa. Hän ei ole myöskään pystynyt tarkistamaan jutun tilaa eikä ole saanut jutun tutkijaa kiinni.

Tutkinnanjohtaja: Minua siteerattiin väärin

Tutkinnanjohtaja katsoo, että häntä siteerattiin mediassa osin väärin ja juttuja väritettiin. Hän kertoo, ettei ole väittänyt tyttöjen tarinaa sepitteeksi missään vaiheessa.

MTV:n uutisoinnista hän ei löytänyt huomautettavaa.

Päätöksessä moititaan myös sitä, ettei tutkinnanjohtaja lähettänyt uutta tiedotetta asian syyteharkintaan siirtymisestä heti, kun virhe huomattiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.