HS:n ex-päätoimittaja Kaius Niemi ei saa syytettä Viestikoekeskus-jutussa

Puolustusasianajaja: Kaius Niemeä on kuulusteltu epäiltynä viestikoekeskusjutussa –"Tilanne on varsin kummallinen" 4:03
Puolustusasianajaja: Kaius Niemeä on kuulusteltu epäiltynä viestikoekeskusjutussa – "Tilanne on varsin kummallinen"

Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei peru Helsingin Sanomien entisen päätoimittaja Kaius Niemen syyttämättäjättämispäätöstä Viestikoekeskusta koskevassa asiassa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan lisätutkinnassa saatu uusi selvitys ei osoittanut Niemen osallistuneen artikkelin julkaisemiseen taikka tienneen etukäteen sen sisältävän salassa pidettävää tietoa. Sen johdosta hän katsoo, että syyttämättäjättämispäätös ei perustunut olennaisesti puutteellisiin tai virheellisiin tietoihin. Siksi sen peruuttamiseen ei syytä.

Syyttämättäjättämispäätöstä arvioitiin uudelleen, koska Niemi oli lisätutkinnassa tunnustanut olleensa tietoinen kysymyksessä olleesta juttuhankkeesta jo ennen artikkelin julkaisemista.

Päätöksessä sanotaan myös, että vastaavan toimittajan valvontavelvollisuutta koskevassa päätoimittajarikkomuksessa syyteoikeus vanheni jo vuonna 2019. Näin asiaa ei ole tältä kannalta mahdollista arvioita syyteharkinnassa.

"On mahdollista, että liittyy muitakin"

Niemi ei kommentoinut kuulusteluissaan tarkemmin sitä, ketkä henkilöt päätöksen tekivät, mutta sanoi, että nyt syytteessä olevat kolme toimittajaa eivät olleet päätösprosessin kanssa missään tekemisissä. Puolustus on aiemmin sanonut, että julkaisusta päätti toimituksen johto, jonka muodostavat päätoimittajat ja toimituspäälliköt.

Rappe sanoo, ettei syyttäjällä ole tällä hetkellä aikeita selvityttää päätöksentekoprosessia tarkemmin.

– Esitutkintaa on tehty kovasti, ja asiaa yritetty selvittää. Tämän verran on saatu selville, ja ilmeisesti tämän kanssa on nyt sitten elettävä. On toki mahdollista, että asiaan liittyy muitakin henkilöitä kuin mitä tähän mennessä on saatu selville, Rappe sanoo STT:lle.

Rappe kertoo, että määräsi Niemeä koskevan lisätutkinnan aloitettavaksi, koska oikeudenkäynnin aikana tuli Niemen osuudesta hieman uutta tietoa. Hän viittaa jutun aikaan joulukuussa 2017 HS:n toimituspäällikkönä toimineen Erja Yläjärven kuulusteluun, jossa tämä kertoi Niemen ainakin käyneen palaverissa, jossa artikkelia käsiteltiin. Lisäksi puolustus nimesi Niemen todistajaksi asiassa.

– Siitä oli pääteltävissä, että Niemi haluaisi kuitenkin kertoa jotain näistä tapahtumista. Ettei oltaisi enää tilanteessa, jossa hän haluaa täysin vaieta.

Rappen mukaan asiassa painoi myös Niemeen kohdistunut paine julkisuudessa.

– Lehdistössä esiintyi voimakasta kirjoittelua, jossa ainakin välillisesti pyrittiin esittämään, että Niemi olisi tässä jopa rikoksen päätekijä ja kritisoitiin, miksi hän ei ole syytteessä. Tähän liittyi myös tämä puoli, että jos Niemi haluaa jotain kertoa, hänelle täytyy antaa tilaisuus siihen julkisuudenkin takia.

Kolme syytteessä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Asiassa on kyse Helsingin Sanomien vuonna 2017 julkaistusta uutisesta, jossa syyttäjän mukaan Helsigin Sanomat paljasti salaisia, sotilastiedustelua koskevia tietoja Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Asiaa on puitu Helsingin käräjäoikeudessa, jossa syytteessä on Helsingin Sanomien toimittajia.

Syyttäjä vaatii jutun kirjoittaneille Tuomo Pietiläiselle ja Laura Halmiselle sekä entiselle HS:n politiikan toimituksen vt. esihenkilölle Kalle Silfverbergille vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Kaikki kolme ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Jätti paikkansa rattijuopumuskäryn vuoksi

Kaius Niemi toimi Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana viime marraskuuhun saakka. Hänet vapautettiin tehtävistään sen jälkeen, kun hän jäi kiinni auton ratista humalassa.

Välikohtaus sattui Sanomatalon parkkihallissa kostean illanvieton päätteeksi perjantaina 18. marraskuuta. Niemeä epäillään asiaan liittyen törkeästä rattijuopumuksesta.

Juttua ja otsikkoa päivitetty ja täydennetty kello 9.47.

Lue myös:

    Uusimmat