Tutkimus: Vuokralla asuminen vanhentaa enemmän kuin tupakointi tai lihavuus

Vinkit vuokra-asunnon hakijalle kuinka erottua asuntoa hakiessa 3:46
KATSO MYÖS: Vinkit vuokra-asunnon hakijalle kuinka erottua asuntoa hakiessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuokralla asuminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia ja ryppyjä enemmän kuin tupakointi ja lihavuus.

New York Post kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan vuokralla asumisella voi olla yllättäviä vaikutuksia vanhenemiseen.

Tutkimuksen on teettänyt Adelaiden yliopisto yhteistyössä Essexin yliopiston kanssa. Tulosten mukaan tutkijat uskovat, että yksityishenkilöltä vuokrattu asumismuoto nopeuttaa biologista ikääntymisprosessia jopa yli kahdella viikolla joka vuosi. 

Tulosten perusteella vuokralla asumisella voi olla jopa pahempi vaikutus biologiseen kelloon kuin työttömyydellä, lihavuudella ja tupakoinnilla. 

Työttömyys ikäännyttää vuosittain noin 1,4 viikkoa, lihavuus viikon verran vuosittain ja tupakointi 1,1 viikkoa. 

Tutkimukseen otti osaa 1420 Ison-Britannian kansalaista. Kyselyssä selvitettiin erilaisia asumisen osa-alueita vastaajilta, kuten omistussuhdetta asuntoon, rakennuksen tyyppiä, saatavilla olevaa asumistukea, lämmitysmuotoa ja asunnon sijaintia. 

Tutkimuksessa biologisella vanhenemisella viitataan kehon kudosten ja solujen kumulatiiviseen vaurioitumiseen, jolla ei ole merkitystä ihmisen todellisen iän kanssa. 

Korkeat hinnat ja lyhyet vuokrasopimukset vaikuttavat

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että vuokralla asumiseen linkittyvä epävarmuus ja yksityisten vuokra-asuntojen korkeat hinnat vaikuttavat merkittävästi biologisen ikääntymisen. 

Adelaiden yliopiston asumista tutkinut prosessori Emma Baker kertoo, että yksityishenkilöltä vuokraaminen vanhentaa jopa kaksi ja puoli viikkoa vuosittain verrattuna niihin, jotka omistavat oman kotinsa. 

– Kiinnostavinta tässä on itseasiassa se, että kunnan tai kaupungin omistamissa vuokrataloissa asuviin ihmisiin vuokralla asuminen ei vaikuta samalla tavalla, Baker kertoo ABC News Daily -podcastissa.

Baker epäilee syyksi sen, että kunnan tai kaupungin vuokrataloissa asuvilla on suurempi turva ja valta päättää kotinsa asioista verrattuna yksityishenkilöiden vuokralaisiin.

– Australian väestöön pohjautuvissa tutkimuksissa selviää, että keskimääräinen vuokrasopimus on noin 6–12 kuukautta kestoltaan, Baker kertoo. 

Bakerin mukaan suhteellisen lyhyet vuokrasopimukset ja epävarmuus sopimuksen jatkosta lisäävät vuokralaisen stressikuormaa. 

Asumiseen linkittyvään ikääntymiseen vaikuttaa myös toistuvat maksurästit ja ilmansaasteet, riippumatta siitä, asuuko ihminen vuokralla vai omistusasunnossa. 

– Toivomme, että voimme tulevaisuudessa laajentaa tutkimusta eri maihin ja selvittää, kuinka yhteys asumisen ja biologisen ikääntymisen välillä on muuttunut ajan kuluessa, tutkimuksessa mukana ollut professori Amy Clair kertoo yliopiston uutishuoneen tiedotteessa.

Hopeareunuksena tutkijat havaitsivat, että asumismuodon negatiiviset vaikutukset biologiseen kelloon on mahdollista kääntää kulkemaan taaksepäin.

Se vaatisi vuokralaisten kannalta reilumpia pelisääntöjä ainakin Australian vuokramarkkinoilla. 

Lue myös:

    Uusimmat