Tutkimus: Vauvojen kosteuspyyhkeet osallisia lapsuusajan ruoka-allergioihin

8:11

Uuden tutkimuksen perusteella vauvan kakkapyllyn puhdistaminen kosteuspyyhkeillä voi herkistää ihon kemikaaleille ja nostaa lapsuudessa kehittyvien ruoka-allergioiden riskiä.

Yllä olevalla videolla Sini Ariell Bonds ja Irene Naakka kertovat avoimesti vaikeasta vauva-arjesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat onnistuneensa valottamaan merkittävästi lapsuuden ruoka-aineallergioiden syntyä. Tutkijat osoittivat, että kun ihon luonnolliset öljyt toistuvasti hävitetään saippuoita sisältävillä kosteuspyyhkeillä, ihon suojamuuri rikkoutuu, mikä taas voi myötävaikuttaa allergian kehittymiseen.

Jos pyyhkeiden saippuajäämiä ei huuhdota pois, vauvan iho muuttuu alttiimmaksi imemään itseensä allergiaa aiheuttavia kemikaaleja. Tämä koskee erityisesti lapsia, joilla on jo ennestään geneettistä taipumusta kosketusihottumaan.

Tutkimus toteutettiin hiirillä. Niiden iholle levitettiin natriumlauryylisulfaattia, joka on yleinen, myös joistakin kosteuspyyhkeistä löytyvä kemikaali. Käsittely toistettiin useampaan otteeseen, minkä jälkeen hiiret altistettiin yleisille ruoka- ja muille allergeeneille. Käytännössä niille annettiin syötäväksi esimerkiksi kananmunaa tai maapähkinöitä.

Hiirille tuli ihottumaa sille alueelle, jossa niiden iho oli altistunut natriumlauryylisulfaatille. Lisäksi ne saivat allergisia ja anafylaktisia reaktioita.

Tutkimusta johtaneen professori Joan Cook-Millsin mielestä vanhempien pitäisi pestä lastensa pyllyt vanhaan tapaan vedellä huuhtelemalla ja rajoittaa saippuajäämiä jättävien kosteuspyyhkeiden käyttöä. Lisäksi omat kädet pitää muistaa pestä ennen kuin pesee vauvan pyllyä, sillä niidenkin kautta voi välittyä allergisoivia aineita.

Suomessa tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lähde: Independent

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja