Tutkimus varoittaa: Energiajuomissa voi piillä sydänriski

Mayo-klinikan tuoreen tutkimuksen mukaan energiajuomien juominen voi olla yhteydessä äkilliseen sydänpysähdykseen.

Mayo-klinikan tutkimuksessa selvitettiin, millaisissa olosuhteissa ja minkä tyyppinen sydänpysähdys 144:llä eloon jääneellä ja geneettistä sydänsairautta sairastaneella potilaalla oli tapahtunut.

Tutkimuksessa selvisi, että kaikista 144 tapauksesta seitsemässä potilas oli kokenut selittämättömän äkillisen sydänpysähdyksen, joka oli ajallisesti yhteydessä energiajuoman juontiin, kertoo Newsweek.

Kaikki seitsemän sydänpysähdyksestä selviytynyttä olivat lopettaneet energiajuomien käytön, eikä uusia sydäntapahtumia ollut enää ilmennyt.

Tutkijoiden mukaan runsaasti kofeiinia ja muita stimulantteja sisältävät juomat voivat olla vaarallisia ihmisille, joilla on geneettinen sydänsairaus.

Energiajuomien sisältämät stimulantit voivat muuttaa sydämen sykettä, nostaa verenpainetta ja vaikuttaa sydämen supistumiskykyyn ja repolarisaatioon rytmihäiriöitä edistävillä tavoilla. Sydämen repolarisaatio tarkoittaa sydämen sähköisen toiminnan lepovaihetta.

Energiajuoma ei yksinään aiheuttanut sydänpysähdystä?

Vaikka laajempia tutkimuksia energiajuomien yhteydestä sydänpysähdyksiin tarvitaan, on tutkijoiden mukaan syytä varoittaa geneettistä sydänsairautta sairastavia energiajuomien vaaroista, koska tutkituista 5 prosentilla sydänpysähdystä edeltävään aikaan oli liittynyt energiajuomien nauttimista.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että todennäköisesti energiajuoman juominen ei yksinään johtanut äkilliseen sydänpysähdykseen vaan kyseessä oli useiden riskitekijöiden summa, joka tapahtumaan johti, kertoo Newsweek.

Esimerkiksi unenpuute, nestehukka, laihduttaminen, äärimmäinen paasto ja synnytyksen jälkeinen ajanjakso saattoivat yhdessä energiajuoman juomisen kanssa vaikuttaa siihen, että geneettistä sydänsairautta sairastavat saivat äkillisen sydänpysähdyksen.

Katso myös video: Mitkä samat tekijät altistavat lukuisille eri perussairauksille?

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Seuraavat tekijät altistavat tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille.

Lue myös:

    Uusimmat