Tutkimus: Uskomushoitoja käyttävät syöpäpotilaat kuolivat muita todennäköisemmin

Monet syöpäpotilaat turvautuvat oikeiden syöpähoitojen lisäksi uskomushoitoihin, joiden tehoa syövän hoidossa ei ole tieteellisesti osoitettu. Tuore tutkimus osoittaa, että nämä potilaat myös kieltäytyvät lääketieteellisistä lisähoidoista muita todennäköisemmin. Tutkimuksen seurannan aikana heidän kuolleisuutensa oli suurempi.

Yllä olevalla videolla dosentti Markku Myllykangas penää uskomushoitojen kuriin laittamista.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 1,9 miljoonan yhdysvaltalaisen syöpäpotilaan rekisteritietoihin. Kaikki potilaat olivat saaneet rinta-, eturauhas-, keuhko- tai suolistosyöpäänsä kemoterapiaa tai leikkaus-, hormoni- tai sädehoitoa. Kaikkien potilaiden hoidot oli aloitettu yhtä nopeasti diagnoosin jälkeen.

Tulosten perusteella uskomushoitoja oikeiden syöpähoitojen lisäksi käyttäneet kieltäytyivät varsinkin kemoterapiasta ja sädehoidosta todennäköisemmin kuin potilaat, jotka käyttivät vain lääketieteellisesti perusteltuja hoitoja. Sädehoidosta kieltäytyi jopa puolet ja kemoterapiasta kolmannes.

Uskomushoitoihin tukeutuvat myös menehtyivät muita potilaita todennäköisemmin viiden vuoden seurannan aikana. Analyysin perusteella se johtui todennäköisesti oikeiden hoitojen laiminlyönnistä. Tämä on huolestuttavaa varsinkin, kun uskomushoitoja käyttävissä oli enemmän nuoria, varakkaita ja koulutettuja naisia, joilla oli hyvä sairausvakuutus.

Tutkimukseen otettiin vain potilaita, joiden syöpä oli hoidettavissa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä niin luotettavina, että lääkäreiden olisi syytä huomioida ne syöpäpotilaiden hoidossa. Olisi tärkeää, että uskomushoitoihin turvaavia kannustettaisiin tarttumaan lääketieteellisesti perusteltuihin syöpähoitoihin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat