Tutkimus tylyttää Suomea: Perheet eivät syö yhdessä, pojat Euroopan pohjasakkaa hampaidenpesussa

Suomalaiset perheet viettävät eurooppalaisittain kaikkein vähiten aikaa yhteisessä illallispöydässä, selviää WHO:n suuresta koululaistutkimuksesta. Häntäpäässä ollaan myös hampaiden pesussa, mutta yhdessä kohdassa Suomi lyö vertailumaat laudalta: 11-vuotiaiden liikkumisessa olemme ykkösiä.

42:n maan vertailussa suomalaiset 11-vuotiaat söivät yhteistä iltaruokaa yhdessä vanhempiensa kanssa kaikkein harvimmin. Eniten perheillallisia syödään Italiassa, Portugalissa ja Ranskassa. Suomen jälkeen toiseksi vähiten illallista syödään yhdessä Puolassa, kolmanneksi vähiten Tsekeissä.

Terveystieteen tohtori Raili Välimaa Jyväskylän yliopistosta arvelee, että suomalaislasten itsenäisyys saattaa osaltaan selittää tulosta.

– Suomessa lapset ovat melko itsenäisiä, ja ajatellaan helposti, että he voivat ottaa ruokaa itse ja heittää sen mikroon. Ollaan tyytyväisiä siihen, että lapsi on saanut ruokaa, yhdessä olo ei ole pääasia, tulkitsee Välimaa.

Välimaa on yksi WHO:n Suomen tutkijaryhmän jäsenistä.

– Lasten harrastukset osuvat myös ilta-aikaan, ja sekin varmasti näkyy tuloksissa.  Perheiden yhteinen ruokailu ei näyttäisi olevan niin tärkeä asia, että sen takia uhrattaisi esimerkiksi harrastukset. Toisaalta varmasti viikolla asia on eri kuin viikonloppuisin, jolloin perheet varmasti syövät useammin yhdessä.

Jutun grafiikat ovat interaktiivisia

- Palkkien yläpuolelta voit valita "tytöt" tai "pojat" ja saat tulokset sukupuolien mukaan.

(Tilastot: WHO)

Toinen asia, jossa Suomi jää selvästi vertailumaita jälkeen on poikien hampaiden pesu. Kun on tutkittu sitä kuinka moni 11-vuotias poika pesee enemmän hampaansa kaksi kertaa päivässä, on Suomi sijalla 31. Viimeisenä eli sijalla 42 on Malta. Ykkösenä hampaiden pesussa ovat Sveitsin pojat, kakkosena Ruotsi.

– Suomi on ollut pitkään huono tässä hampaiden pesussa, mutta silti tämä on paras tulos mitä Suomella on tässä kategoriassa ollut eli eteenpäin ollaan menty, sanoo Välimaa.

– Olisiko tässäkin asiassa lapset liian itsenäisiä. Kun lapset ovat pienempiä, niin vanhemmat huolehtivat hampaiden pesusta, mutta sitten kun lapset kasvavat, niin unohtuu se kaksi kertaa päivässä hampaiden peseminen.

Yhdessä asiassa Suomi on kirkas ykkönen: 11-vuotiaiden päivittäisessä liikunnan harrastamisessa.

– Tässä näkyy se, että liikuntaan on panostettu ja ala-asteiden pihat ovat myös melko liikunnallisia. Kun mennään 13- ja 15-vuotiaisiin, on reipas liikunta jo paljon vähäisempää, mutta edelleen kansainvälisessä vertailussa pärjätään hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat